Hyppää sisältöön

Galaktinen törmäys on ehkä jo alkanut – Linnunrata ja Andromeda yhdistyvät

Linnunradan ja Andromedan törmäämisen ja yhdistymisen on tiedetty olevan väistämätöntä, mutta se saattaa tapahtua ennakoitua nopeammin.

Andromedan galaksi Kuva: Peter Komka / EPA
Ilpo Pajunen

Linnunradan odotettu yhdistyminen isompaan naapuriinsa Andromedan galaksiin on ehkä jo käynnistynyt, arvioivat avaruusteleskooppi Hubblen havaintoja tutkineet tutkijat.

Aiemmin otaksuttiin, että väistämätön törmääminen ja yhdistyminen ovat edessä vasta neljän miljardin vuoden kuluttua, mutta nyt tutkijat ovat havainneet valtavan haloilmiön Andromedaa ympäröivässä kuumassa ja raskassa kaasussa.

Halon arvellaan kielivän siitä, että törmääminen alkaa paljon ennakoitua aiemmin, ja että galaksit ovat jo ehkä saaneet ensikosketuksen tai sellainen on jo lähellä, kertoo netin uutissivusto From Quarks to Quasars. (siirryt toiseen palveluun)

Tähän asti on otaksuttu, että galaksit ovat vielä 2,5 miljoonan valovuoden päässä toisistaan. Ensikosketuksen voisi varmistaa se, jos Linnunradalta löytyisi vastaava halo, joka kenties olisi kosketuksissa Andromedan haloon.

Galaktisten halojen olemassaolosta on tiedetty jo aiemmin, mutta Andromedan halo vaikuttaa suuremmalta kuin yhdenkään muun galaksin Linnunradan läheisyydessä. Se ei sinänsä ole yllätys, koska Andromeda on Paikallisena ryhmänä tunnetun galaksijoukon suurin galaksi. Myös Linnunrata kuuluu Paikalliseen ryhmään.

Andromedassa on yli kaksi kertaa enemmän tähtiä kuin Linnunradassa. Niitä arvioidaan olevan noin biljoona eli 1 000 000 000 000. 

Myös Linnunrata lukeutuu Paikallisen ryhmän suurimpiin galakseihin. Yhdistymisen tapahduttua ihminen voi kehua asustavansa tämän maailmankaikkeuden nurkan suurimmassa galaksissa. Siis jos ihmistä on tuolloin enää olemassa.

Lisää aiheesta löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle