Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Jaska-sääksi on palaamassa Afrikasta takaisin kotiin Hyrynsalmelle

Sateliittipantaa selässään kantava Jaska-sääksi on palaamassa näinä hetkinä muuttomatkaltaan takaisin Hyrynsalmelle. Pesässä Jaskaa odottaa jo puoliso.

Vesa Hyyryläinen Jaska-sääksen kanssa 25.7.2014 Jaskan rengastuspäivänä.
Kuva: Heljä Pylvänäinen
Tiia Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Paltamolainen biologi Vesa Hyyryläinen odottaa parhaillaan Jaska-sääkseä takaisin kotiin Hyrynsalmella sateisessa metsässä. Männynnokassa on Jaskan vanha tuttu pesä.

Jännittäviä hetkiä eletään. Naarassääksi odottaa jo Jaskaa.

Vesa Hyyryläinen

– Jännittäviä hetkiä eletään. Naarassääksi odottaa jo Jaskaa. Se istui vähän aikaa sitten pesällä ja lennähti sitten viereiseen keloon. Jaska oli aamulla puoli kahdeksalta vajaan sadan kilometrin päässä tulossa kohti pesäänsä, joten olettaisin, että Jaska saapuu kotiin puoli kymmeneen mennessä. Me tietenkin odotamme innolla, että näkisimme parin tapaamisen.

Jaska-sääksen lentovauhti on keskimäärin 50 kilometriä tunnissa. Vauhti on pysytellyt viime päivät tasaisena. Viikonloppuna Jaska katosi Venäjän rajan tuntumassa vuorokaudeksi näkyvistä, koska se lensi todennäköisesti katvealueella, kertoo Hyyryläinen.

– Siinä oli tosi mustana mieli. Olin aivan varma, että se on ammuttu tai sille on tapahtunut jotain muuta vastaavaa. Onneksi seuraavana päivänä lähetyksiä alkoi taas tulla. Nyt pystymme jo luottamaan siihen, että asia on kunnossa. Jaskan seuraaminen on ollut melkoinen seikkailu.

Suosittelemme sinulle