Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Reilu kauppa kukoistaa, vaikka talous yskii

Reilun kaupan tuotteiden myynti kasvoi Suomessa viime vuonna selvästi muuta päivittäistavarakauppaa enemmän. Kuluttamista tutkineen professori Terhi-Anna Wilskan mukaan suosion kasvu johtuu ennen kaikkea Reilun kaupan tuotteiden hintojen alenemisesta ja valikoiman laajenemisesta.

Reilun kaupan kahvia.
Suomessa oli viime vuoden lopussa myynnissä lähes 1800 erilaista Reilun kaupan tuotetta. Kuva: Yle
Elisa Kallunki
Avaa Yle-sovelluksessa

Reilun kaupan tuotteita ostettiin Suomessa viime vuonna 162 miljoonalla eurolla. Edelliseen vuoteen verrattuna myynti kasvoi 3,5 prosenttia, selvästi muuta päivittäistavarakauppaa enemmän.

Kyllä ne tärkeimmät asiat ovat hinta ja valikoima, jotka auttavat kuluttajaa tekemään lopullisen päätöksen.

Terhi-Anna Wilska

Kuluttamista tutkinut sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta arvioi, että aiempaa alemmat hinnat, suurempi valikoima ja imagon muutos ovat lisänneet Reilun kaupan suosiota muutaman viime vuoden aikana.

– Aikaisemminhan Reilun kaupan tuotteissa oli kova kate, mitä myös arvosteltiin kovasti, mutta nyt niiden hinnat ovat paljon lähempänä normituotteiden hintoja. Myös niiden imago on muuttunut. Niistä on tullut värikkäämpiä brändituotteita. Niitä on myös hurjan paljon suurempi valikoima kuin aikaisemmin.

Reilun kaupan tavoitteena on, että kehitysmaiden viljelijät ja tuotantoon osallistuvat työntekijät saavat turvatun toimeentulon. Terhi-Anne Wilskan mukaan kuluttajien tietoisuus on kasvanut jo pitkään, mutta se ei vielä johda ostamiseen.

– Pelkkä tietoisuus ei riitä kuluttajien ostopäätöksiin. Sehän on klassista, että kuluttajat ovat jotain mieltä, että pitäisi käyttää Reilun kaupan tuotteita, mutta eivät itse käytä. Kyllä ne tärkeimmät asiat ovat hinta ja valikoima, jotka auttavat kuluttajaa tekemään lopullisen päätöksen.

Kahviin, kukkiin, banaaneihin ja viiniin kulutettiin eniten rahaa

Suomalaiset käyttivät viime vuonna eniten rahaa Reilun kaupan kahviin, kukkiin, erilaisiin yhdistelmätuotteisiin, banaaneihin ja viiniin. Yhdistelmätuotteista suosituinta oli jäätelö.

Reilun kaupan kukkia.
Kuva: Yle

Tutun Reilun kaupan tuotteen, banaanin, myynti kasvoi yhä reippaasti. Banaaneja myytiin Suomessa viime vuonna 6,6 miljoonaa kiloa. Edelliseen vuoteen verrattuna myynti kasvoi lähes neljänneksellä. Myös muiden Reilun kaupan hedelmien myynti kasvoi huomattavasti. Suomalaisille maistuivat varsinkin ananas ja appelsiini.

Helsinkiläisessä Itäkeskuksen K-Citymarketissa menevät kauppias Anne Timosen mukaan parhaiten kaupaksi Reilun kaupan kahvi ja kaakao. Kauppias uskoo, että hyväksi koettu laatu on lisännyt suosiota.

– Kun toimitusketjut ovat vahvistuneet ja vakiintuneet, ne koetaan entistä laadukkaampina ja tasalaatuisina tuotteina. Kun ne tulevat tutuiksi, niitä helposti ostetaan uudestaan.

– Niissä on myös sellainen mukava lisä, että ne ovat usein myös luomutuotteita. Luomu ja Reilu kauppa menevät arvomaailmoissa aika lailla käsi kädessä. Näin ollen hyllypaikkoja löytyy niille hyvin ja kysyntää on, kauppias Anne Timonen sanoo.

"Jos hinta on halpa, hyvin monet kuluttajat tinkivät eettisyydestä"

Reilun kaupan tuotteiden myynti on kasvanut pikku hiljaa noin viidentoista vuoden aikana.

– Mitä enemmän tuotteita tuotetaan kehitysmaissa ja halvan työvoiman maissa, sen myötä tuotantoon liittyvät epäkohdat ovat tulleet kuluttajien tietoisuuteen, sosiologian professori Terhi-Anna Wilska sanoo.

Keskivertokuluttaja luottaa merkkiin ja sertifikaattiin.

Terhi-Anna Wilska

Vuonna 2013 Bangladeshissa romahti Rana Plazan tehdasrakennus, jossa toimi viisi vaatetehdasta. Romahduksessa kuoli yli1 100 ihmistä. Wilskan mukaan Rana Plazan tyyppiset katastrofit vaikuttavat kyllä kuluttajiin, mutta loppupeleissä muut asiat saattavat ohittaa eettisyyden.

– Tällaiset katastofithan aina herättävät keskustelua ja kuluttajien vaativaisuuttaa tuotannon läpinäkyvyyden suhteen.

– Mutta kyllähän tässäkin hinta on hyvin tärkeä tekijä. Jos hinta on halpa, hyvin monet kuluttajat tinkivät eettisyydestä, Wilska jatkaa.

Kun tietoisuus lisääntyy, arvioinnin kohteena on yhä enemmän myös Reilun kaupan tuotanto. Julkisuudessa on keskusteltu siitä, kuinka paljon viljelijät ja työntekijät hyötyvät Reilusta kaupasta. Terhi-Anna Wilskan mukaan on mahdollista, että Reilun kaupan myynti kääntyy vielä toiseen suuntaan. Tällä hetkellä siltä ei Wilskan mukaan kuitenkaan näytä.

– Sanoisin, että keskivertokuluttaja luottaa merkkiin ja sertifikaattiin, Terhi-Anna Wilska toteaa.

Viime vuoden lopussa Suomessa oli myynnissä vajaat 1800 erilaista Reilun kaupan tuotetta.

Suosittelemme