Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Minttu voi valtautua rikkakasviksi – kaupan yrttien kasvatukseen riittää muutama niksi

Markettien yrttihyllyt tursuavat erilaisia eksoottisiakin yrttejä. Moni kämmenpeukaloinen on yrittänyt kasvattaa niitä ikkunalaudallaan, usein huonoin tuloksin. Toisilla taas kasvatus onnistuu kuin vettä vaan ja puutarha rehottaa villinä, huumaavasti tuoksuen.

Minttu
Minttu versoo komeasti Kurpitsa-talon ryytimaalla Tahmelassa Kuva: Antti Eintola / Yle
Heikki Rönty
Avaa Yle-sovelluksessa

Yrttitarhuriksi pääsee helposti, vakuuttaa puutarha- ja ympäristöneuvoja Tiina Ikonen Marttaliitosta.

– Helpoin tapa on, kun ostaa noin kolmen litran laakean ruukun, kolme hyvännäköistä yrttiä, vaikkapa yhden salvian, meiramin ja timjamin ja istuttaa ne siihen samaan ruukkuun. Sen kun laittaa sitten aurinkoiseen hyvään paikkaan ja hyvään multaan. Ja muistaa kastella säännöllisesti, siinä se.

Kämmenpeukaloisen peukalo lakkaa vispaamasta. Ikonen armahtaa ja antaa muutaman perusniksin, joilla pärjää peukalo keskellä kämmentä.

– Kun yrtti on ostettu, sitä ei seisoteta jääkaapissa tai vesilasissa pöydällä, vaan se istutetaan heti. Silloin kasvin juuret ovat kaikkein elinvoimaisimmat. Ehkä se on tärkeintä, että kasvi saadaan mahdollisimman aikaisin hyvään multaan ja katkaistaan vähän pois.

Kaupan yrtit on viljelty vesiviljelyssä, ilman multaa. Olosuhteiden muutos on kasville pienoinen shokki. 

– Niillä on kasvatuksen aikana ollut todella hyvät olosuhteet. Kun ne istutetaan multaan, niillä menee jonkun aikaa tottua uuteen kasvualustaan.

Pieni muoviruukku on usein kasvanut aivan täyteen juuria ja myös ruukun ulkopuolelle. Niitä ei kannata säästellä, sanoo Ikonen.

Yrtit tarvitsevat hyvin vähän lannoiteaineita, mutta pikkuisen kannataa aina välillä antaa.

Tiina Ikonen

– Ne juuret, mitkä ovat siellä ruukun ulkopuolella, ovat  yleensä kuljetuksen aikana vioittuneet. Siitä ei ole haittaa, vaikka sen ruukun ottaa kokonaan, niin että ne juuret lähtevät.  Jos yritti on lähteäkseen, niin kyllä kasvi tekee uudet juuret. Muoviruukun voi vaikka leikata pois.

Tai sitten ei.

– Jos ne juuret on tosi hyvän näköiset, ja haluaa mahdollisimman isona istuttaa sen yrtin, niin sitten sen ruukun voi ottaa pois tai olla ottamatta.

Kuin valtion budjetti - leikataan tasapainoon jotta jaksaa kasvaa

Isona istuttaminen tarkoittaa, ettei yrttiä leikata istutuksen yhteydessä. Tavallisesti leikataan, jotta saadaan kasvin vihreät osat tasapainoon vähän vioittuneen juuriston kanssa. Silloin se jaksaa paremmin lähteä kasvuun, sanoo Ikonen.

– Kannattaa leikata pikkuisen lehden tailehtiparin yläpuolelta, vaikka puoli senttiä yli. Silloin kasvi lähteen tekemään lehtihangasta uutta versoa, eli tavallaan haaroittuu. Ei kannata jättää ihan pelkkää tynkää, vaan sillä lailla että siinä on niitä lehtiä mukana.

Basilika
Basilikaa kaupallisessa puutarhassa. Kuva: Sanna Niskanen / Yle

Kämmenpeukaloiselle voi tulla yllätyksenä, että istutusruukkukin on juotettava.

– Suosittelen sellaista laakeaa saviruukkua ja hiekansekaista multaa. Saviruukkuja kannattaa liottaa vedessä muutama tunti ennen istuttamista, ettei ruukku imaise kosteutta mullasta. Ilmava hiekkamultainen kasvualusta on hyvä. Kaupoista saa myös yrttimullan nimellä valmista seosta, mainitsee Ikonen.

Istutuksen jälkeen hoito on yksinkertaista.

– Huolehditaan, että niillä on tasainen kosteus ja välillä annetaan mietoa lannoitustakin. Yrtit tarvitsevat hyvin vähän lannoiteaineita, mutta pikkuisen kannataa aina välillä antaa. Nehän ovat hyvässä vedessä ja tasaisessa ravinneliuoksessa kasvaneet aiemmin.

Helppoja, vaikeita ja helponvaikeita

Suurin osa yrteistä on helppolähtöisiä, osa jopa hyvin helppoja, vakuuttaa Tiina Ikonen

– Kirveli lähtee oikein hyvin, samoin basilika, jos on hyvin lämmin kasvupaikka. Mintut lähtevät niin hyvin, että niistä saattaa tulla jopa rikkakasveja.

rosmariini ja timjami
Rosmariini ja timjami. Kuva: Klaudia Käkelä / Yle

Myös vaikeampia kasveja on. Osa helpoista kasveista on olosuhteille vaateliaita.

– Rosmariinit saattavat olla sellaisia vaikeita. Basilikasta pitää muistaa, että se rakastaa lämmintä kasvupaikkaa. Jos se laitetaan ulos ja tulee kylmä kesä, alle 12 asteen lämpötilat vioittavat sitä.  Mutta jos on lämmin kesä ja hyvä kasvupaikka, vaikka lasitettu parveke, niin siellähän basilikat oikein kukoistaa, kertoo Ikonen.

Satoa saa yksivuotisista syksyyn saakka, monivuotisista voi tulla elinikäisiä kumppaneita - tai riesoja.

Ranskalainen on se hienompiarominen rakuuna ja venäläinen sitten vähän erilainen.

Tiina Ikonen

– Jos yrttiruukku on parvekkeella, niin kasvu hiipuu viimeistään siinä vaiheessa kun alkaa ilmat kylmentyä. Voihan sen ottaa sisälle ikkunalle, mutta kyllä se kasvu yleensä tyrehtyy talven tullen.

Joitakin monivuotisia kasveja voi jättää pihalle odottamaan uutta kesää. Ne voi istuttaa ruukusta vaikka kukkapenkkiin tai kasvimaan nurkkaan. Osa on hyvinkin pitkäikäisiä.

– Ruohosipuli ja minttu ovat sellaisia, rakuunatkin menevät ihan hyvin yli talven, ainakin venäläinen rakuuna on sellainen kestävämpi.

Kämmenpeukaloisen peukalo lakkaa jälleen pyörimästä. Miten erottaa venäläisen ja ranskalaisen rakuunan?

– Se ranskalainen on se hienompiarominen rakuuna ja venäläinen sitten vähän erilainen, aromi ei ole niin hienostunut ja venäläiset rakuunat talvehtivat kyllä huomattavasti paremmin.  Ja yleensä se on venäläinen, jos siinä ei lue että ranskalainen rakuuna, toteaa Ikonen.

Suosittelemme sinulle