Hyppää sisältöön

"Tykkään vanhoista rakennuksista" - lahtelainen osti Mytäjäisten varikon

Mytäjäisten historiallinen varikkoalue on saanut uuden omistajan. Lahtelainen Ari Tuhkanen osti kiinteistön perustettavan yrityksen lukuun. Vanhoista rakennuksista kiinnostunut Tuhkanen haluaa herättää alueen uuteen eloon.

Mytäjäisten veturitallit ovat olleet tuhjillään jo usean vuoden. Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Lahden Mytäjäisten vanha varikkoalue on saanut uuden omistajan. Senaattikiinteistöt on myynyt varikkokiinteistön kaikkine rakennuksineen lahtelaiselle Ari Tuhkaselle. Kauppahintana on 250 000 euroa.  Tuhkanen osti kiinteistön yksityisenä henkilönä perusteilla olevan yhtiön lukuun.

– Tarkoituksena on herättää Mytäjäisten alue eloon. Se ollut ilkivallan kohteena, mutta se on kaunista, vanhaa aluetta, joka on jäänyt syrjään. Alueella on vanha historia ja minä olen tykännyt vanhoista rakennuksista, kertoo Ari Tuhkanen.

Asukkaita ja yritystoimintaa

Tuhkanen osti jo vuosituhannen alussa Mytäjäisten lammen rannalla sijaitsevan saunamökin. Nyt tavoitteena on kunnostaa rakennusten asunnoista asumiskelpoisia. Asukkaita ja yritystoimintaa on jo tulossa.

– Kesän aikana alkaa tilojen vuokraus. Tulossa on jo yritystoimintaa ja asukkaita, kertoo Tuhkanen.

Mytäjäisten varikkoalue rakennettiin Riihimäen-Pietarin rautatien varteen 1800-luvulla. Varikkoalueen vanhin rakennus on 1860-luvun lopulla rakennettu veturitalli, joka onyksi maamme vanhimmista ja parhaiten alkuperäisasunsa säilyttäneistä.

Alueella on vanha historia ja minä olen tykännyt vanhoista rakennuksista.

Ari Tuhkanen

Varikon maamerkkejä on myös 1950-luvulla valmistunut Jarl Ungernin suunnittelema tiilinen vesitorni. Alueelle omaleimainen puinen pientaloasutus syntyi varikkotoiminnan myötävaikutuksesta 1900-luvun vaihteessa. 1930-luvulle mennessä Mytäjärven rannan tuntumaan muodostui pieni vuokratonttialue, jolle asettui asumaan lähitehtaiden työläisiä sekä rautatieläisiä. Hirrestä tehdyt talot ovat lahtelaisten rakennusmestareiden käsialaa. Varikon merkitys alkoi vähetä 1900-luvun lopussa. Rautatietoiminnot loppuivat, ja viimeiset asukkaat muuttivat pois vuonna 2010.

Veturitallilla jo kiinnostusta

Senaattikiinteistöjen mukaan ostaja on sitoutunut ottamaan vastuulleen myös puhdistusta vaativat maamassat varikolta.

– Pilaantunutta maata on veturitallien ympäristössä.  Sellaisena se kelpaa varastointiin, mutta ei asumiseen. Kun veturitallille löytyy järkevää toimintaa, niin ryhdytään suunnittelemaan puhdistusta. Pari tahoa on jo ilmaissut kiinnostuksensa, kertoo Tuhkanen. 

Tuhkanen hakee kaavaa ja uudisrakennusoikeutta alueelle.

– Tarkoituksena on hakea oikeutta asuntotuotannolle, mutta maltillisesti, kertoo Tuhkanen.

Parin hehtaarin suuruisella Mytäjäisten varikkoalueella on 15 rakennusta, joista osa on historiallisesti arvokkaita suojelukohteita. Viime vuodet varikko on ollut tyhjillään. Kaupaksi alue tuli, kun kaupunki ei suostunut Senaattikiinteistöjen toiveisiin Mytäjäisten varikkoalueen kaavasuunnitelmista.

Suosittelemme sinulle