Hyppää sisältöön

300 Mbit/s huippunopea 4G Pohjois-Suomeen 2015 loppuun mennessä

Teleoperaattorit TeliaSonera ja DNA rakentavat yhdessä koko Pohjois-Suomen kattavan modernin 4G-verkon. Verkon peitoksi luvataan 99 prosenttia asukkaista ja maksiminopeudeksi taajamissa ja kylissä 300 Mbit/s, ja haja-asutusalueillakin 150 Mbit/s. Verkko on tarkoitus saada valmiiksi jo vuoden loppuun mennessä.

Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Vesa Vaarama

Nopeat langattomat verkot ovat Pohjois-Suomessa tähän asti kattaneet lähinnä kaupungit, suuremmat taajamat, pääteiden varret ja tunturikeskukset.

TeliaSonera ja DNA, kaksi kovaa kilpailijaa operaattorimarkkinoilla, aikovat nyt yhteistyöllä ja kertarysäyksellä muuttaa tilanteen. Yhtiöiden perustama Suomen Yhteisverkko oy rakentaa Kuusamosta alkaen koko Pohjois-Suomeen huippunopean 4G-verkon.

Modernin nopean verkon rakentaminen pohjautuu pitkälti jo olemassa oleviin tukiasemiin, joita molemmat operaattorit tulevat käyttämään yhdessä. Verkko kattaa käytännössä koko Pohjois-Suomen.

– Me tuomme jokaiseen DNA:n ja Soneran käytössä olevaan tukiasemakohteeseen uuden 4G-tukiaseman. Se tarkoittaa sitä, että mikäli siellä minkäänlainen puhelu tällä hetkellä menee läpi, niin silloin myös laajakaista on siellä jatkossa mukana niin 3G- kuin 4G-puolellakin, sanoo Suomen Yhteisverkko oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.

Nopeus Suomen huippua ­– 300 Mbit/s

Uuden verkon rakentaminen alkaa Kuusamosta tällä viikolla.

Koko Pohjois-Suomessa verkko on valmiina tämän vuoden lopussa Käsivartta ja Suomineidon päälakea myöten. Sen jälkeen rakentaminen jatkuu Itä-Suomessa, jossa verkko on suunnitelmien mukaan valmiina loppuvuodesta 2016.

Yhtä nopeita tukiasemia on Suomessa harvassa. Ensimmäiset 300 megabitin tukiasemat valmistuivat kahdelletoista Etelä-Suomen, Keski-Suomen ja Pohjanmaan paikkakunnalle tämän vuoden maaliskuussa.

– Peruspeitto on maksimissaan 150 Mbit/s, ja taajamiin tulee tässä alkuvaiheessa 300 Mbit/s, Suomen Yhteisverkko oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen sanoo.

– Taajamilla tarkoitan kaikkia kaupunkeja, kuntakeskuksia ja kyliä missä on asutuskeskuksia palvelevia tukiasemia. Niihin tulee se tuplakapasiteetti.

Nopeudet ovat sitä luokkaa, että mobiililiittymillä voi vaivatta katsoa käytännössä kaikkialla Lapissa myös liikkuvaa kuvaa, vaikkapa verkossa tulevia televisiolähetyksiä

– Television ja vaikkapa lätkäotteluiden ja formuloiden katselu on jatkuvasti kasvanut nimenomaan mobiilipäätelaitteiden kautta, mutta tähän asti se on aika lailla tyssännyt siihen kun sieltä ruuhka-Suomen alueelta tullaan pois. Nyt jatkossa liikkuvuus toimii aivan uudella tavalla myös täällä Pohjois-Suomessa, toimitusjohtaja Antti Jokinen sanoo.

Valokuitua ei pidä unohtaa

Pohjois-Suomessa on rakennettu valtion, kuntien ja EU:n tuella valokuituyhteyksiä Laajakaista kaikille –hankkeen puitteissa. Kuituverkkoja ovat rakentaneet operaattoreista Sonera ja kuntien tai kyläyhteisdöjen perustamat kuituyhtiöt. Lapin Liitto pitää tärkeänä, että kuiturakentaminen jatkuu nopeiden langattomien yhteyksien rinnalla.

–  Kyllä tämän merkitys on hyvin suuri, nämä mobiiliyhteydet tarjoaa sen liikkumisen vapauden. Jos ajatellaan meidän elinkeinoelämää ja ihan asutuksen ja asukkaiden palveluita, niin kyllä tällaisilla ikään kuin vapailla, kuidusta riippumattomilla hyvillä yhteyksillä on selkeä tarve ja tilaus, Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi sanoo.

– Nämä ei ole toisiaan pois sulkevia asioita. pitää muistaa, että kuitu on tavallaan rajaton eli se tarjoaa täysin rajattomat mahdollisuudet. Jos me ajatellaan meidän elinkeinoelämää, joka harvaan asutulla alueella toimii, niin kyllä se kuitu puoltaa siellä paikkaansa. Meidän tavoite siinä, että Laajakaista kaikille –hanketta pitää Lapissa jatkaa, niin kyllä se on edelleen ajankohtainen, maakuntajohtaja Mika Riipi sanoo.

Suosittelemme sinulle