– Jaska oli Ontojärven kaakkoispuolella Pienen Ahvenjärven rannalla ja tankkasi vielä siellä. Se käytti takatuupparinaan viime yönä virinneen etelätuulen ja suunnisti varhain aamulla kohti kotipesäänsä. Tällä hetkellä se kalastelee Hyrynsalmella ja on kotona, kertoo linnun matkaa seurannut paltamolainen biologi Vesa Hyyryläinen.
Hyyryläinen näki Jaskan tiistaina aamulla kalastelemassa kotivesillään, muutaman kilometrin päässä kotipesästä. Sateliittipaikannusjäljet paljastivat, ettei se ollut vielä käynyt pesällä, missä naaras on jo vartonut urostaan.
– Jaska ilmeisesti kalastelee vielä rouvalleen. Luultavasti se hakee lepytyskalaa, koska vaimo jo muutaman kerran rauhattomana huuteli, että missähän se ukko viipyy, Hyyryläinen naurahtaa.
Hyyryläinen valjasti Jaskan sateliittirepulla viime syksynä. Aikaisempi sateliittisääksi Eikka menehtyi matkallaan, joten Hyyryläinen on erityisen iloinen Jaskan matkan onnistumisesta.
– Oli upea hetki nähdä tuttu lintu lennossa. Se istui hetken tuossa, ja tuli tavallaan lihaksi se, mitä olen seurannut sitä viivaa 7 500 kilometriä.
– Jaska on historiallinen lintu, koska nyt ensimmäistä kertaa on saatu kainuulaisen linnun koko muuttotietous pakettiin. Siitä on hyvä jatkaa tutkimusta, Hyyryläinen jatkaa tunteiden myllertäessä.
Jaskan kesä on työntäyteinen
Hyyryläisellä on kuusi lähetintä, joten useat muutkin sääkset saavat sateliittirepun selkäänsä tänä vuonna. Hän toivoo, että myös Jaska kantaa reppua vielä useita vuosia.
– Laitteen pitäisi kestää ainakin viisi vuotta, jos lintu pysyy hengissä ja terveenä, joten voimme seurata Jaskan seikkailuja tästä edespäin. Sääksien tarkat pesäpaikat pidetään kuitenkin suojelusyistä salassa.
Jaskalla on neljän kuukauden ahkerointirupeama. Se hakee monta kertaa päivässä kalan perheelleen.
Vesa Hyyryläinen
Hyyryläisen mukaan sateliittiseurantalinnuista on viime vuonna saatu valtavasti sellaista tietoa, jota voidaan käyttää hyväksi koko lintupopulaation suojelussa. Hän korostaa, että ne harvat sateliittilinnut, jotka kantavat reppua selässään, elävät normaalia sääksen elämää.
Jaskan normaaliarki jatkuu kesän ajan työntäyteisenä.
– Hyvin suurella todennäköisyydessä nyt tapahtuu parittelu, yleensä perheen perustaminen tapahtuu heti. Naaras munii seuraavan kahden viikon aikana kolme munaa, jonka jälkeen Jaskalla on neljän kuukauden ahkerointirupeama. Se hakee monta kertaa päivässä kalan perheelleen, ensin se ruokkii hautovaa naarasta ja myöhemmin mahdollisesti jopa kolmea kuoriutuvaa poikasta syksyyn saakka, Hyyryläinen kertoo.