Hyppää sisältöön

Vattenfall: "Vaikea nähdä, miten uusi ydinvoima Suomessa kannattaisi"

Ruotsin valtiollinen energiajätti on kuopannut uuden ydinvoimalahankkeensa ja ajaa kaksi reaktoriaan alas etuajassa

Torbjörn Wahlborg.
Torbjörn Wahlborg. Kuva: Jyrki Hara / Yle

Ruotsissa uudet ydinvoimahankkeet ovat jäissä – ehkäpä pysyvästi. Ruotsin kymmenestä ydinreaktorista seitsemän omistava Vattenfall on ilmoittanut ajavansa kaksi Ringhalsin vanhinta reaktoria alas etuajassa, jo vuosina 2018–2020.

Vielä muutama vuosi sitten yhtiö ilmoitti suunnittelevansa Ringhalsiin uutta, korvaavaa reaktoria, mutta viime vuoden lopulla hanke pysäytettiin.

Vattenfallin mukaan poliittinen ilmapiiri Ruotsissa ei ole suotuisa ydinvoimalle, mutta sulkemispäätös on puhdasta bisnesajattelua.

– Sähkön alhainen markkinahinta ja ne verot, joita Ruotsin valtio ydinvoimalle on asettanut tekevät toiminnasta kannattamatonta, Vattenfallin Pohjoismaiden johtaja Torbjörn Wahlborg sanoo Ylelle.

Ruotsissa ydinvoimaa verotetaan niin sanotulla tehoverolla, jota nykyinen punavihreä hallitus kiristää syksyllä. Jo nyt vero vie Vattenfallin mukaan viidenneksen toiminnan tuotoista. Suomessa vastaavaa ydinvoimaveroa ei käytetä.

Ruotsin energiaratkaisut poikkeavat Suomesta

Ruotsi on uusiutuvien energiamuotojen käytössä Euroopan ykkösmaa. Ydinvoima on edelleen kuitenkin vankka osa ruotsalaista energiapalettia ja ydinsähköä on viime vuosina riittänyt reilusti myös vientiin, muun muassa Suomeen.

Johtaja Torbjörn Wahlborg ei suostu arvailemaan, tullaanko Ruotsiin enää koskaan rakentamaan uusia reaktoreita. Hän toteaa asian riippuvan paitsi sähkönhinnan kehityksestä, myös poliittisista päätöksistä ja kansalaismielipiteestä.

Suomessa ydinvoimaa sen sijaan rakennetaan täyttä päätä lisää. Torbjörn Wahlborg Vattenfallista toteaa, että sähkön hinta Suomessa on hieman muuta Pohjolaa korkeampi, mutta epäilee silti hankkeiden taloudellista järkeä.

– On vaikea nähdä, miten uuden ydinvoiman rakentaminen  Suomeen voisi kannattaa, hän sanoo.

Wahlborg arvelee, että jos nykyinen sähkön hinnan taso olisi ollut tiedossa muutama vuosi sitten, Fennovoiman uutta reaktorihanketta Pyhäjoelle tuskin oltaisiin Suomessa käynnistetty.

Ydinvoimakaupungissa huoli työpaikoista

Ydinvoima on Suomessa ja Ruotsissa suuri kansallinen kysymys, mutta yksittäisen tuotantoyksikön kohtalo on vielä suurempi asia paikallisesti.

Ringhalsin ydinvoimala sijaitsee Ruotsin länsirannikolla Varbergin kunnassa. Tieto kahden reaktorin sulkemisesta jo viiden vuoden sisällä säpsähdytti. Neljän reaktorin voimalassa työskentelee noin 1 600 ihmistä ja voimalaan liittyvissä tukipalveluissa ja alihankintaketjussa suuri määrä lisää.

– Käy sääliksi voimalan työntekijät. Ruotsissa on niin hyvät turvajärjestelmät, ettei ydinvoima ole mikään riski, sanoo Helmer Karlsson Varbergin kävelykadulla.

Myös kunnanhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Ann-Charlotte Stenkil pitää Vattenfallin ilmoitusta ikävänä yllätyksenä. Hän tosin uskoo, ettei viimeistä sanaa ydinvoimakeskustelussa ole Ruotsissa vielä sanottu.

– Kannatan toki itsekin uusiutuvia energiamuotoja, mutta niin kauan kuin niillä ei voida korvata ydinvoimaa, on ydinvoima välttämätöntä, Stenkil sanoo.

Vihreä kuntapoliitikko Martin Bagge sen sijaan on iloinen. Hän katsoo että Barsebäckin ja nyt Ringhalsin reaktoreiden alasajo ovat merkki energiamuodon kuoppaamisesta.

– Olen vakuuttunut, ettei ydinvoimaa enää rakenneta Ruotsiin, Bagge sanoo.

Jyrki Hara

Ringhals, Varberg

Suosittelemme sinulle