Hyppää sisältöön

Windside virittelee sadan metrin tuuliruuvia Valkeakoskelle

Tuulivoimayhtiö Windside valmistaa Pihtiputaalla pystysuoria tuulivoimaloita. Ne ovat äänettömiä, eivät välky, eivätkä haittaa lintuja. Nyt yhtiön on tarkoitus hypätä uuteen kokoluokkaan Valkeakoskella.

Pystytuuliturbiini, havainnekuva.
Kuva: Windside Oy
Antti Seppälä

Windsiden tuuliruuveiksi kutsutut spiraalimaiset pystysuuntaiset voimalat ovat tähän asti olleet verraten pieniä. Nyt tilanne saattaa muuttua, kun Valkeakosken Jutikkalan kaavoitus mahdollistaa jopa sata metriä korkean tuuliruuvin.

–  Me olemme tehneet mikropystyturbiineja jo 30 vuotta. Jos tämä Valkeakosken hanke toteutuu, saamme maailmanennätyksen pystyturbiinien koossa ja tuotossa, sanoo Windside Oy:n toimitusjohtaja Risto Joutsiniemi.

– Meillä on näkemys, että voimalan yhteyteen voitaisiin rakentaa vaikkapa hotelli, ravintola ja toimistotiloja. Voisimme perustaa alueelle myös voimaloiden tuotantolaitoksen, jos tämä asia saadaan liikkeelle, hän jatkaa.

Rahoitus haussa

Kaikki on kuitenkin kiinni siitä mistä asiat niin usein ovat kiinni: rahoituksesta. Sitä tarvittaisiin parikymmentä miljoonaa. Neuvotteluja käydään parasta aikaa kanadalaisen tahon kanssa.

Me viemme jo nyt 95 prosenttia tuotannostamme ulkomaille.

Risto Joutsiniemi

– Jos rahoitus toteutuu, se olisi meille askel kokonaan uuteen luokkaan ja laajemmille markkinoille. Me viemme jo nyt 95 prosenttia tuotannostamme ulkomaille, ja uusi kokoluokka voimaloissa olisi myös taloudellisesti uusi kokoluokka, sanoo Joutsiniemi.

Taloudellisesti uusi kokoluokka tarkoittaisi myös uusia työpaikkoja. Mahdollisesti paljon. Esimerkiksi tuulivoimayhtiö Vestaksella on noin 20 000 työntekijää.

Voimala toimii – suuri puuttuu

Jättituuliruuvi tuottaisi megawatista kolmeen megawattiin. Tämä vastaa suurten perinteisten roottorivoimaloiden nimellistehoa. Tuuliruuvilta puuttuu kuitenkin monia perinteisten potkurimallisten voimaloiden haittoja. Tuuliruuvi on äänetön, toimii niin hiljaisella tuulella kuin myrskyssäkin, eikä tuulen suunnalla ole sille merkitystä. Myöskään linnut eivät törmää voimalaan, koska se on toimiessaankin kuin yhtenäinen pylväs.

Toiminnassa ei ole minkäänlaista ongelmaa.

Risto Joutsiniemi

– Me olemme näitä voimaloita 33 vuotta myyneet ammatti-ihmisille ja todella vaativiin olosuhteisiin. Toiminnassa ei ole minkäänlaista ongelmaa, meidän toimintavarmuutemme ja tuotantomme on ylivoimainen, Joutsiniemi sanoo.

– Meillä on kuitenkin koko skaala hallinnassa, voimme tehdä minkä kokoisia turbiineja tahansa. Nyt kokoluokkia on kolmisenkymmentä, Joutsiniemi kertoo.

Soveltuu sisämaahan

Tuuliruuvi soveltuu erityisen hyvin sisämaan vaihteleviin tuuliin.

– Windsiden etuna on se, että tuulen suunnan vaihtelu ei vaikuta tuottoon. Se voi sisämaassa olla jopa viisinkertainen samalta pinta-alalta. Rannikolla ja siellä olevissa suoremmissa virtauksissa etumatkamme kapenee, siellä emme ehkä tuota kuin puolet enemmän, sanoo Jousiniemi.

Windside lähti aikoinaan autotallista, tarkoituksenaan tuottaa tuuliturbiineja akkujen lataamiseen. Nyt tehdashallia on pari tuhatta neliötä mikroturbiineille. Turbiineja on asennettu muun muassa pilvenpiirtäjiin ja maailman korkeimpaan teletorniin Kiinan Guangzhoussa.

Risto Joutsiniemeä haastatteli Marja Hyttinen.

Suosittelemme sinulle