Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Keskustelu paljasti: Nollasopimukset levinneet alalle kuin alalle

Yle Tampereen sivuilla on keskusteltu ärhäkkäästi nollasopimuksista. Mielipiteet menivät perinteisesti ristiin - ehkä yllättävintä oli sopimusten levinneisyys.

Avvila girdigietti saneren joatkašuvvá vel čakčat.
Kuva: Kaija Länsman / Yle
Matti Vikman
Avaa Yle-sovelluksessa

Hitsaaja, siivooja, ravintolatyöntekijä, graafikko, myyjä, vartija, hoitaja, auton kuljettaja, toimittaja... nollasopimuksia käytetään hyvin monissa ammateissa. Alat vaihtelevat niinikään suuresti: kaupat, palvelut, pankit, ravintolat, tiedotusvälineet, hoitoala, rakentaminen - lieneekö alaa jolla ei nollasopimuksia olisi?

Näin saatiin selkeä vastaus sivuillamme esitettyyn kysymykseen siitä, millä aloilla sopimuksia sovelletaan. Nähtävästi lähes kaikilla!

Ehkä erikoisin ala oli viittomakielen tulkkaus, jossa saadut kokemukset eivät varsinaisesti mairittele nollasopimuksia.

"Viittomakielen tulkkausalalla. Nykytrendinä on muuttaa kuukausipalkkaiset sopimukset tarvittaessa töihin kutsuttaviksi, eli mennään kaksikymmentä vuotta ajassa taaksepäin. Itse aloitin nollatuntilaisena yli kymmenen vuotta sitten, ennen kuin pääsin kuukausipalkalle. Nyt minutkin on kollegojen lailla irtisanottu ja tarjolla pelkkää nollaa. Kyllä tässä alanvaihtoa harkitsee itse kukin, vaikka olisi kiinnostusta jatkaa työssä, johon on korkeasti kouluttautunut".  – Viittomakielen tulkki

Kokemukset ristiriitaisia

Keskusteluun tulvi kommentteja. Nämä jakauituvat puolesta ja vastaan, välimuotoja ei juuri tunnettu.

Nollatuntisopimus on hyvin epämääräinen käsite.

Victoria

Nollasopimuksien kieltämiseksi on laadittu kansalaisaloite, johon on kertynyt 50 000 nimeä. Keskustelun perusteella on vaikea sanoa, mitä asialle pitäisi tehdä. Joillekin kun sopimukset tarjoavat hyvän tulonlähteen, toisten mielestä ne ovat orjuuttavia.

Oma merkityksenä on myös suhdanteilla. Hyvinä aikoina nollasopimukset toimivat luonnollisesti paremmin, kun töitä on tarjolla. Taantuma puolestaan voi johtaa työntekijöiden keskinäiseen kamppailuun.

"Varastotöissä. Vuorot jaettiin vähän niinkuin kyynärpäätaktiikalla eli kun ilmoitus vuoroista tuli sähköpostiin nopeimmat saivat varattua töitä. Noin 10 minuuttia ilmoituksen saapumisesta kaikki vuorot olivat varattuja. Aika monella tuli usein viikkoja jolloin ei ollut yhtään vuoroa. Onneksi onnistuin saamaan vakkaripaikan muualta".

- Annukka

"Nollatuntisopimus vartiointialalla. Ei mitään ongelmaa silloin, koska se oli nousukauden aikaan 2004-2007. Töitä riitti pääasiallisesti niin paljon kuin jaksoi vain tehdä, mutta monasti joutui myös tekemään sellaisiakin vuoroja, joista ei oltu sovittu. 2007 jälkeen työnantaja menetti suurimman osan asiakkaista joille tein vuoroja, mutta olinkin silloin jo aivan muissa hommissa".

-Onnekas

Toimituksen sähköpostiin tulleessa viestissä tiiviistyy monen näkemys nollasopimuksista. Helsiinkiläinen kahden lapsen kertaa kokemuksiaan muutaman vuoden takaa.

"Kalenteria katsoessani huomasin välillä olleeni 2 viikkoa putkeen töissä ilmam vapaa päiviä. Onneksi minulle kävi tuuri. Myymälästä lähti muualle töihin työntekijöitä ja minulle vapautui valituksille tunneilla työpaikka. Nollatuntisopimus on hyvin epämääräinen käsite. On vaikea elää kun ei tiedä kiinteää palkkaa. Eikä menoja voi suunnitella, kun koskaan ei tiedä milloin joutuu töihin". - Victoria

Elämäntilanne vaikuttaa

Opiskelijoille nollasopimukset tuntuvat sopivan parhaiten. Parhaimmillaan sopimukset yhdistävät joustavasti työn ja opiskelun.

"Opiskelijoille yleensä käyvät, eivät kuitenkaan aina. Itselle jäi kuitenkin hyvä mieli joustavasta sopimuksesta opiskeluaikana" .

- Ex-opiskelija

Plussan puolelle nollasopimukset kipuavat myös keskusteluun osallistuneen yrittäjän mielestä.

"Nyt työkuorma on vakiintunut, muutamme työsuhteen ehdot tavanomaisiksi ja suunnittelen seuraavaa rekrytointia. Ilman nollatyösopimusta työntekijäni olisi edelleen työtön ja minä olisin loppuunpalava yrittäjä".

-Yrittäjä

 Hyvä kiteytys keskustelulle saatiin hitsaajalta, jonka kertoo työntekijän pahimmasta pelosta.

"Olen työskennellyt nollatuntisopimuksella monessa eri metalli firmassa hitsaajana, olen ahkera ja tunnollinen työn tekijä ja pidän ammattitaitoa ajantasalla kouluttautumalla. paljon olen kiitosta saanut hyvästä työstä. mutta kaikkein pahinta on aina oottaa sitä päivää kun tullaan sanomaan HUOMENNA EI TARVITSE TULLA".

-Työtön

Suosittelemme