Hyppää sisältöön

Näytä, äläkä selitä! Mainosvideon pitää korostaa hyviä asioita, mutta valehdella ei saa

Moni paikkakunta mainostaa itseään videoilla. Millainen videon pitää olla, että sen jaksaa katsoa ja ettei päällimmäinen tunne ole myötähäpeä?

Antti Haapasalo
Kuva: Antti Haapasalo
Ville Kinnunen

Oulun kaupungin tilaama Oulu Smart City Seminar - video (siirryt toiseen palveluun) herätti keväällä nettikansan huomion. Reaktio ei kuitenkaan aivan ollut toivottu, vaan kommentoijat kertoivat enimmäkseen joutuneen kovan myötähäpeän aaltoilun armoille.

Vaihtuvien taustakuvien päälle istutetun Oulun kaupunginjohtajan Matti Pennasen rallienglanti sai monet kiemurtelemaan tuskasta, mutta avarakatseisemmat kommentoijat antoivat kaupunginisälle tunnustusta rohkeasta heittäytymisestä.

Mutta millainen videon pitää olla, jotta se on oikeasti kiinnostava eikä LOL (naurettava, Laughing Out Loud)?

– Kaikki lähtee siitä, että video on visuaalisesti näyttävä. Lisäksi tarinan pitää olla kunnossa. Videolle on myös tarkasti mietittävä sen käyttötarkoitus ja mitä sillä tavoitellaan, sanoo Antti Haapasalo Tanssivat Sudet -sisällöntuotantoyrityksestä.

Kun esimerkiksi kaupunkia markkinoidaan, on mietittävä, mistä päin maailmaa ja millaisesta kulttuurista sen kohderyhmät tulevat. Varsinkaan ei saa miettiä, että mitähän nuo ulkomaalaiset meistä ajattelevat, muistuttaa Haapasalo.

Korosta vahvuuksia ja näytä ne

Antti Haapasalo työstää parhaillaan markkinointivideota Kajaanin kaupungille. Videota ei tehdä kiireellä, vaan siihen halutaan mukaan kaikki neljä vuodenaikaa.

– Selkeät vuodenajat eivät todellakaan ole itsestään selvyys maailmalla, vaan se on suomalainen vahvuus, jota kannattaa korostaa.

Kajaanin mainosvideossa keskiössä on joki, joka on erinäköinen lähes jokaisena vuoden päivänä. Joella voi harrastaa monenlaisia asioita eri vuodenaikoina, ja ne tulevat näkymään myös videolla.

– Kajaanissa löytyy paljon erilaisia hienoja, näyttäviä ja kuvauksellisia paikkoja. Niitä pitää nostaa reippaasti esille. Videon vahvuus on se, että siinä voi näyttää upeaa luontoa, eikä tarvitse erikseen selittää, että "meillä on upea luonto". Show, don't tell, kuten englanniksi sanotaan, painottaa Haapasalo.

– Vahvuudet pitää tietenkin kaupunkilaisten ensiksi itse tunnistaa. Jos turisteille lähtee markkinoimaan asenteella "mitäpä se hyvejää", niin ei se silloin hyövääkään. Ollaan vaan reilusti ylpeitä ja hyödynnetään se. 

Videon vahvuus on se, että siinä voi näyttää upeaa luontoa, eikä tarvitse erikseen selittää, että "meillä on upea luonto".

Antti Haapasalo

Kuva ei saa olla ristiriidassa sanojen kanssa. Jos kerrotaan kaupungin sykkivän elämää, ei videolla saa olla pysähtyneitä kuvia.

Koolla on väliä

Videon pituus on valittava sen käyttötarkoituksen mukaan. Instagram-kuvapalvelussa video voi olla korkeintaan 15 sekunnin mittainen, mutta YouTubessa video saa olla jopa tuntien mittainen. Teknisiä rajoituksia tärkeämpää on kuitenkin sisällön kiinnostavuus.

– Usein luullaan, että ihmiset eivät jaksa katsoa pitkiä nettivideoita. Kun tarina on mielenkiintoinen ja se kantaa koko videon, on pituus sopiva. Toki kanavallakin on merkitystä: Instagram-videon pitää olla tiivis ja leikkausten nopeita, koska video on lyhyt ja se pyörähtää aina alusta käyntiin uudelleen.

Videoita katsellaan yhä enemmän muualta kuin televisiosta. Videon onkin ehdottoman tärkeää toimia myös mobiililaitteissa ja netissä.

Suosittelemme sinulle