Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Sveitsin huolettomuus on ase Yhdysvaltoja vastaan

Sveitsi on jo saavuttanut tavoitteensa. Puolivälierissä hyvä päivä maalinteon suhteen voi kantaa jopa yllättävän pitkälle.

Sveitsiläispelaajia jäällä
Kuva: EPA
Matias Strozyk
Avaa Yle-sovelluksessa

Sveitsi lunasti paikkansa puolivälieristä vasta lohkovaiheen viimeisillä metreillä. Siihen asti maa kisasi Prahan-lohkon neljännestä sijasta Saksan kanssa. Alkulohkossa Sveitsi voitti kaksi ottelua, mutta hävisi kaikille isoille maille. Maalinteko oli ongelma, sillä vaikka sveitsiläiset pääsivät useimmissa peleissä kohtalaisesti tilanteisiin, jäi tehokkuus uupumaan.

Yhdysvallat esitti alkulohkovaiheen edetessä pieniä hyytymisen merkkejä, mutta nappasi kuitenkin lohkovoiton. Ykköspaikka varmistui vasta viimeisen ottelukierroksen voitolla Slovakiasta. Jenkit kärsivät alkulohkossa kärkitykki Steve Mosesin loukkaantumisesta, jonka myötä mukaan tuotiin Minnesotasta hyökkääjä Charlie Coyle.

USA:n ja Sveitsin kohtaaminen on puolivälieristä todennäköisesti lennokkain. USA on pelannut vauhdikasta pohjoisamerikkalaista jääkiekkoa, jossa viiletetään kovalla kyydillä päädystä toiseen. Tämä kelvannee Sveitsille, jonka pelaaminen on perustunut jo useamman vuoden ajan varmaan puolustamiseen ja nopeisiin vastahyökkäisiin.

Näillä aseilla Sveitsillä on myös teoreettinen mahdollisuus haastaa parempi vastustajansa. USA on edellä käytännössä kaikilla osa-alueilla, eniten puolustuksessa. Sveitsin alakerta kärsi vammoista jo ennen turnausta, ja kisojen käynnistyttyä sama trendi jatkui kahden puolustajan loukkaantuessa. Nyt jalkeilla on "parhaat terveet" -tyyppinen miehistö, jolle USA:n nopeus ja taito ovat kova haaste. Sveitsi antoi kuitenkin hyvät näytöt potentiaalistaan niukassa 1-2-jatkoaikatappiossaan Ruotsille alkulohkovaiheen päätöksessä.

Sveitsin maalivahtikysymys oli pinnalla välipäivänä, ja näillä näkymin maalilla aloittaa Reto Berra. Alkulohkossa NHL-vahti pelasi varsin heikosti, ja jäi kakkostorjuja Leonardo Genonin varjoon. Tällä tietoa Glen Hanlon kuitenkin luottaa kaksi vuotta sitten hopeaa torjuneeseen veskariin enemmän kuin kansainvälisellä tasolla kokemattomaan Genoniin.

Suosittelemme