Hyppää sisältöön

Suomalaisfeministin miesgalleria naurattaa – Time-lehti tarttui ilmiöön

Tutkija Saara Särmän alullepanema miespaneeli-sivu on ryöpsähtänyt valloilleen verkossa. Sivu sai viimeksi kuluneen viikon aikana tuhansia tilaajia ja sivulle kootut kuvat leviävät sosiaalisessa mediassa. Kuvat ovat seminaareista ja muista tilaisuuksista, joiden asiantuntijapanelistit ovat kaikki miehiä.

Kuva: http://allmalepanels.tumblr.com/
Päivi Puukka

Tampereen yliopiston tutkija, yhteiskuntatieteen tohtori, Saara Särmä laittoi helmikuussa 2015 liikkeelle kuvallisen blogin, joka irvailee akateemisen maailman menolle, mutta avautuu kaikille muillekin yhdellä silmäyksellä.

Tumblr -blogialustalla julkaistava _Congrats! You have an all male panel! _-sivu näyttää kuvia tutkija- ja asiantuntijaseminaareista, joissa istuu rivi panelisteja yleisön edessä.

Kuten lähes poikkeuksetta yleensäkin, kuvien panelistit ovat kaikki miehiä.

– Se on rakenteellista syrjintää, joka on valitettavasti sisään leivottu tieteen käytänteissä, Särmä määrittelee.

Pidän visuaalisesta ilmaisusta ja huumorista sekä niiden yhdistelmästä.

Saara Särmä

Kuvien päälle on lätkäisty kuva peukuttavasta Ritari Ässästä ja teksti, jossa onnitellaan miehisestä panelistijoukosta. Kuka tahansa voi lisätä sivun virtaan kuvan, jonka päälle on liitetty David Hasselhoffin Ritari Ässä – pisteeksi iin päälle.

Kuva: http://allmalepanels.tumblr.com/

Visuaalista feministihuumoria

Särmän blogivirta on noteerattu paitsi somessa myös mediassa ympäri maailmaa. __Congrats! You have an all male panel! -sivu on noteerattu arvostetuissa amerikkalaisissa julkaisuissa muun muassa Time-lehden nettisivuilla, Buzzfeedissa ja Huffintonpostissa. Myös brittilehti The Telegraph ja jopa Al Jazeera kirjoittavat miespaneeleista.

Saara Särmä tarkastelee akateemista maailmaa feminismin näkökulmasta. Toinen Särmän ase on huumori, jonka avulla miespaneeli-sivukin on saatu pystyyn.

– Pidän visuaalisesta ilmaisusta ja huumorista sekä niiden yhdistelmästä, Särmä nauraa.

– Nyt, kun Facebookissakin leviävät tarrat ja kaikkea voi kommentoida naamoilla ja kuvilla, tuntui luontevalta ilmaista humoristista kannustusta pelkistä mieheistä koostuville paneelikeskusteluille peukaloa nostavalla Ritari Ässällä.

Kuva: http://allmalepanels.tumblr.com/

Sukupuolisakset leikkaavat akateemisilta naisilta uran poikki?

Särmän mukaan naisten asiantuntijuutta ei noteerata, vaikka tänä päivänä suurin osa ylipisto-opiskelijoista on naisia ja akateemisesti ansioituneita naisia löytyy jo joka alalta.

Professoreista enää murto-osa on naisia.

Saara Särmä

Keski-ikäinen mies on se, jonka näemme mielessämme, kun ajattelemme asiantuntijaa, sanoo Särmä:

– On esitetty ajatus, että asiantuntijuus ikään kuin tarttuu tietyn tyyppisiin kehoihin. Meillä se on keski-ikäisen miehen habitus.

– Usein sanotaan, että asia korjaantuu itsellään, kun akateeminen maailma muuttuu naisvaltaisemmaksi, mutta hyvin hitaasti se tuntuu tapahtuvan, Särmä ihmettelee.

Yliopistomaailmassa puhutaan sukupuolisaksista. Korkeakoulutukintoja ja nykyään jopa tohtorin tutkintoja tekevät yhtä paljon miehet kuin naisetkin.

– Sitten iskee leikkuri. Professoreista enää murto-osa on naisia, Särmä summaa.

Hatunnosto tasa-arvolle

Särmä jatkaa tutkimustyötään, jonKa varsinainen alue on kansainvälinen politiikka. Hän kuitenkin tekee huumorifeministisiä projekteja feministisen ajatushautomo Hatun alla yhteistyökumppaninsa kirjailija Rosa Meriläisen kanssa.

Rosa Meriläinen (vasemmalla) ja Saara Särmä perustivat feministisen ajatushautomon nimeltä Hattu. Kuva: Tomi Palsa

Hattu on anonut ja saanut apurahan Koneen säätiöltä uudelle projektille, josta Congrats! You have an all male panel! on esimakua. Miespaneeleita ilmaantuu nyt sivulle kasvavaa vauhtia. Kuvia on lisätty muutaman päivän aikana 250 kappaletta ja lisää näyttää kertyvän.

Suosittelemme sinulle