Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Guatemalalaiset vaativat presidentin eroa pillien ja rumpujen säestyksellä

Kansalaiset haluavat presidentin vastuuseen laajasta korruptioskandaalista, jonka lonkerot ulottuvat hallinnon korkeimmalle tasolle. Varapresidentti erosi viime viikolla.

Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat Guatemalan pääkaupunkiin.
Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat Guatemalan pääkaupunkiin 16.toukokuuta. Kuva: Esteban Biba / EPA
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Väliamerikkalaisen Guatemalan pääkaupungissa Guatemalassa ja 12 muussa kaupungissa on osoitettu mieltä presidentti Otto Pérez Molinaa vastaan.

Rumpuja paukuttaneet ja pillejä puhaltaneet ihmiset vaativat, että Pérez eroaa hallitusta perin pohjin ravistelleen korruptioskandaalin vuoksi. Guatemalassa ei ole pääministeriä, vaan presidentti johtaa hallitusta. 

Guatemalan syyttäjät paljastivat viime kuussa laajan korruptiorenkaan tullissa. Lahjuksia maksamalla syylliset välttivät tuontituotteiden tullimaksut, syyttäjät sanovat.

Heidän mukaansa vilppiin on sekaantunut useita korkeita virkamiehiä ja myös varapresidentti Roxana Baldettin läheisin neuvonantaja Juan Carlon Monzón. Syyttäjien mukaan hän johti koko rengasta. Kaikkiaan epäiltyjä on ainakin 50.

Baldetti erosi virastaan viime viikolla, mutta kiistää, että olisi tiennyt korruptiosta. Häntä vastaan ei ole myöskään nostettu syytteitä. Eroamasta kieltäytynyt Pérez on puolustautunut sanomalla, että valtio on tukenut tutkimuksia.

Protestilla on laaja tuki

Pääkaupungissa mieltään osoittaneen 60-vuotiaan Norma Maldonadon mukaan mielenosoitus oli suurin, jonka hän oli eläissään nähnyt.

Koollekutsu levisi sosiaalisessa mediassa, eikä varsinaista organisoijaa vaikuta olleen, mutta protestilla on laaja tuki opiskelijoista liikemiespiireihin.

Protestoijia hiertää erityisesti epäsuhta hallitsevan luokan ja syvässä köyhyydessä elävien guatemalalaisten välillä. Eliitin ja köyhälistön väliin jäävä keskiluokka on varsin pieni.

Suosittelemme