Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Ming-dynastian aikainen hauta kertoo kiinalaisen voimanaisen tarinan – jalkavaimosta poliittiseksi ja sotilaalliseksi strategiksi

Nanjingista rakennustyömaalta löytyneen ylhäisönainen Mein haudassa oli kulta-aarteita ja jalokiviä, mutta myös kahteen kiveen kaiverrettu kertomus hänen elämästään.

Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinalaiselta rakennustyömaalta on löytynyt Ming-dynastian aikainen hauta täynnä kultaesineitä ja jalokiviä. Erityisen merkittäväksi löydön tekee kuitenkin kahteen kiveen kaiverrettu hautakirjoitus, joka kertoo haudassa levänneen naisen tarinan, kertoo LiveScience-tiedesivusto.

Vainaja on vuonna 1430 syntynyt Mei-niminen nainen, joka nousi ilmeisesti herttuan jalkavaimosta merkittävään asemaan poliittisena ja sotilaallisena strategina.

Mei oli yksi Yunnanin maakuntaa hallinneen Qianin herttuan Mu Binin kolmesta vaimosta. Mei oli todennäköisesti 15-vuotias avioituessaan itseään 30 vuotta vanhemman herttuan kanssa.

Tutkijat arvelevat, ettei Meillä ollut aluksi samaa asemaa kuin kahdella muulla vaimolla. Hän oli todennäköisesti alun perin jalkavaimo, joskin Mein omalla suvulla oli tiettävästi myös omaisuutta. Mein isoisoisoisä Cheng oli "kaikki taistelut voittanut" kenraali, jolle myönnettiin yli tuhannen talouden läänitys.

Herttuan neuvonantajaksi

Mein elämä muuttui, kun hän synnytti herttualle pojan, Mu Zongin. Poika oli kymmenen kuukauden ikäinen, kun herttua kuoli. Mei oli tuolloin 21-vuotias.

Mei huolehti poikansa kasvatuksesta ja valmisti tätä seuraavaksi herttuaksi. Kun Mu Zong varttui, Mei meni tapaamaan keisaria, joka myönsi pojalle Yunnanin hallitsijan aseman. Hautakirjoituksen mukaan keisari mieltyi Meihin ja myönsi tälle leskiherttuattaren tittelin.

Aloittaessaan hallitsijana Mu Zong nojasi äitinsä neuvoihin. Mein kerrotaan puhuneen pojalleen lojaalisuudesta keisaria kohtaan, alamaisista huolehtimisesta ja strategioista, joilla saavuttaa rauha.

Mei kuoli 45-vuotiaana sairauteen ja hänet haudattiin Nanjingiin. Hautakirjoituksessa kuvataan ihmisten surua Mein kuolemasta sekä ylistetään tätä Yunnanin nuoren hallitsijan opastajana.

Mein mukana haudattiin kulta- ja jalokiviaarteita, muun muassa kultaisia rannekoruja, kultainen hajustelaatikko ja kultaisia hiuspinnejä sekä safiireja, rubiineja ja turkooseja.

Nanjingilaiset arkeologit löysivät haudan vuonna 2008 ja tutkimus hautalöydöstä julkistettiin vastikään englanniksi Chinese Cultural Relics -lehdessä.

Suosittelemme sinulle