Hyppää sisältöön

Huippuprofessorit näkevät energiateknologian lääkkeenä Suomen kasvuun – "ja samalla pelastetaan se maailma"

Murros energiateknologiaan on tulossa mutta onko Suomi valmis? Maamme energia -kirjan toimittanut Oskari Nokso-Koivisto on kahden vuoden aikana huomannut muutoksen keskustelukulttuurissa. Nyt kymmenen energia-alaa tutkivan huippuprofessorin tavoitteena on nostaa energiateknologia jokaisen huulille.

Aurinkopaneeleita Ukrainassa, lähellä Simferopolin kaupunkia 25. maaliskuuta 2014.
Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA
Marjut Mäntymaa

– Suomessa tapellaan tällä hetkellä sydänverellä, saako uutta ydinvoimalupaa antaa vai ei. Puhumme paljon ydinvoimasta ja turvekysymyksistä. Puhumme yksittäisistä asioista, mutta emme siitä, mitä energiapolitiikalla kokonaisuuden kannalta haetaan, kertoo Maamme energia -kirjan toimittanut Oskari Nokso-Koivisto.

Tämä on sellainen kirja, jota kukaan vakavasti energiapolitiikasta keskusteleva ei voi ohittaa

Oskari Nokso-Koivisto

Maamme energiaon kymmenen Suomen johtavan energia-alaa tutkivan professorin artikkelikokoelma. Kirja on tarkoitettu kaikille ihmisille, mutta etenkin tällä hetkellä hallitusneuvotteluja käyville poliitikoille, kertoo Nokso-Koivisto.

– Maailmalla on tapahtumassa suuri muutos energiateknologioissa. Energia-asiat eivät ole enää ainoastaan suurteollisuuden asia, vaan murros liittyy laajalti kaikkiin ihmisiin. Sen takia sitä pitäisi käsitellä paljon laajemmin politiikassa. Tämä on kirja, jota kukaan vakavasti energiapolitiikasta keskusteleva ei voi ohittaa

40 000 miljardin markkinat

Nokso-Koivisto on oman työnsä kautta nähnyt, miten keskustelukulttuuri energiapolitiikasta on muuttunut suuresti viimeisen kahden vuoden aikana.

– Se ymmärrys mikä on Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa, se ymmärrys on tullut pikkuhiljaa Suomeenkin. Samaan aikaan, kun me ratkaisemme ilmastokysymystä, niin voimme tehdä sillä erittäin kovaa ja hyvää bisnestä.

Mies ison teltan edessä.
Oskari Nokso-Koivisto on on toiminut pamfletin kirjoittaneen energiapoliittisen professorityöryhmän sihteerinä ja energiapoliittisen vaikuttamishankkeen hankejohtajana. Kuva: Mika Rönkkö

Samaan aikaan kun me ratkaisemme ilmastokysymystä, niin voimme tehdä sillä erittäin kovaa ja hyvää bisnestä.

Oskari Nokso-Koivisto

Kansainvälinen energiajärjestöIEA on arvioinut (siirryt toiseen palveluun), että seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana energiateollisuuteen sijoitetaan maailmanlaajuisesti 40 000 miljardia dollaria.

– Ei puhuta enää energian hinnasta ja sen saatavuudesta, vaan kiinnostava kysymys on myöskin se, minkälaisella teknologialla sitä tuotetaan, koska teknologia on se, mikä tällä hetkellä maailmalla myy.

Kuluttajissa on satojen miljoonien investointimahdollisuus

Ruotsissa päätettiin jo 90-luvulla poistaa öljylämmitteiset talot. Muutos tapahtui verotuksen kautta ja öljy korvattiin käytännössä maalämmöllä. Suomessa on edelleen parisataatuhatta öljylämmitteistä pientaloa, muistaa Nokso-Koivisto.

Tänä päivänä Ruotsi on maailman johtavin maalämpöteknologian myyjä ja se näkyy myös ruotsalaisten kodeissa. Suomessa jostain syystä valtiovalta ei ole vielä nähnyt sitä, että meillä virtaa joka päivä merkittävä määrä rahaa ulos sen takia, että Suomessa sallitaan polttaa öljyn poltto talonlämmityksessä, vaikka esimerkiksi lämpöpumpputeknologia on täysin kehittynyttä ja hyvää.

Yhdeksi suureksi linjaksi Nokso-Koivisto näkee energiatuotannon, joka perustuu juuri hajautettuun malliin, jossa myös kuluttajat tuottavat ja myyvät energiaa. Hän mainitsee esimerkkinä Tanskan, jossa aurinkosähkön tuottamisen pelisääntöjä muutettiin niin, että yksityishenkilö saa säilöä itse tuottamansa sähkön verkkoon.

– Yhden vuoden aikana Tanskassa asennettiin 400 megawattia aurinkopaneeleita, jotka tulivat yksityisten ihmisten katoille. Eli pieni muutos säännöissä, ja yksittäiset kotitaloudet tekevät merkittäviä investointeja. Eli tässä on olemassa satojen miljoonien investointipotentiaali. Kun kuluttajat pääsevät mukaan mihin tahansa bisnekseen, niin silloin alkaa tapahtua.

Kun kuluttajat pääsevät mukaan mihin tahansa bisnekseen, niin silloin alkaa tapahtua.

Oskari Nokso-Koivisto

Nokso-Koivisto painottaa, että kirjan tarkoitus on luoda Suomeen tasokasta julkista keskustelua energiapolitiikasta.

– Toive ei ole se, että kirja luetaan ja kaikki tekevät niin kuin me käskemme, vaan että kirja luetaan ja teemojen ympärille viriää vilkas ja julkinen keskustelu. Eri näkökulmista käydyn keskustelun varaan voidaan rakentaa sellaista energiapolitiikkaa Suomelle, joka tuo tänne kasvua ja työpaikkoja – niin ja samalla pelastetaan se maailma kaupan päälle.

Maamme energia -artikkelikokoelma julkaistaan perjantaina 22.5.

Suosittelemme sinulle