Hyppää sisältöön

Polttarit ovat yhtä aikaa karnevaali, salaseura ja kulutusjuhla

Vaikka polttareita voi viettää lähes miten vain, yhdistää kaikkia juhlia yksi asia. Salainen illanvietto ystävien kanssa luo polttarien ympärille sisäpiirin, jonka perimmäinen tarkoitus on vahvistaa sosiaalisia suhteita.

Moni polttariporukka löysi tiensä Kupittaalle.
Moni polttariporukka löysi tiensä Kupittaalle. Kuva: Joona Haarala / Yle
Ines Sirén

Mikä saa avioliiton satamaan astelevat pukeutumaan pinkkiin balleriinapukuun ja kaupittelemaan kananmunia tuntemattomille? Juhlimiskulttuuria tutkineen sosiologi Niilo Rinteen mukaan nolaamisen tarkoitus on kääntää arkinen päiväjärjestys päälaelleen.

– Polttareiden luonne on maallinen, salainen, likainenkin, kun taas hääseremonia on ylevä, puhdas ja pyhä. Tämä ristiriita tuo avioliittoprosessiin kontrastia. Kuten muihinkin rituaaleihin, polttareihin vaikuttavat myös perinteet. Polttareissa hääpari nolataan, koska niin on aina tehty, valottaa Rinne.

Hääparin ikä vaikuttaa polttarien luonteeseen. Vanhemman, kenties jo toista tai useampaa kertaa avioituvan polttarit ovat monesti rauhallisemmat kuin nuoremman.

– Vanhemmille polttarit voivat olla kavereiden näkemistä pitkästä aikaa, kun taas nuoret haluavat kokoontua vielä kerran ennen perhe-elämää, Rinne kertoo.

Juhlasuunnittelija Milla Lasolan mukaan "vanhempien" naisten juhlissa ovatkin tällä hetkellä muodissa polttareita hillitymmät morsiuskutsut.

– Bridal shower –tyyppisillä morsiuskutsuilla kokoonnutaan rauhallisesti yhteen vaikkapa brunssin ääreen. Esimerkiksi teekutsuteemaisia vintage-juhlia tilataan tällä hetkellä paljon, kertoo Lasola.

Mitä tapahtuu polttareissa, jää polttareihin

Mikäli hääparilla on yhteinen kaveripiiri, voisi yhteisten juhlien viettäminen tuntua järkevältä. Miksei yhteispolttareita sitten juuri järjestetä? Omien vanhempien kutsuminen polttareihin tuntuu myös oudolta ajatukselta. Polttareiden eriytyneisyyteen liittyvät erilainen huumorintaju ja juhlan salaisuuksia varjeleva, seksuaalinenkin, luonne.

– Polttarit luovat kollektiivista tunnetta, eräänlaisen sisäpiirin, jossa salaisia, seksuaalisiakin asioita voidaan jakaa. Huumori on sukupuolittunutta, arvioi sosiologi Rinne.

Miesten polttarit ovat sekä Rinteen että Lasolan mukaan riehakkaita. Lasolan mukaan miehet kaipaavat vähemmän organisointia - hän onkin suunnitellut miesporukalle vain yhdet polttarit.

– Naiset haluavat panostaa ja pukeutua. Miesten juhlat ovat vauhdikkaampia, pojat ovat poikia, naurahtaa Lasola.

ElämysLahjat.fi-verkkokaupan suosituimpia polttaritilauksia ovat muun muassa karting-ajelu, drinkkikurssit sekä paintball. Markkinointipäällikkö Joni Salmisen mukaan polttaripaketteja tilaavat sekä miehet että naiset.

– Aktiiviset elämykset ovat suosiossa, mieluummin tehdään kuin passiivisesti osallistutaan.

Halvat polttarit, tylsät polttarit?

Kaveriporukalla grillaaminen, urheileminen tai virvokkeiden nauttiminen ovat edullista tekemistä. Lasolan mukaan polttareihin kuitenkin satsataan keskimäärin enemmän rahaa kuin aikaisemmin.

– Polttareista tai morsiuskutsuilta saatetaan lähteä vaikkapa vielä ulkomaan viikonloppulomalle, kertoo parisen vuotta juhlia ammattimaisesti suunnitellut Lasola.

ElämysLahjat.fi:n Joni Salmisen mukaan tyypillinen ostos liikkuu sadoissa euroissa. Kalleinta pakettia, yli kymmenen tuhannen euron hävittäjälentoa, ei ole ostanut vielä kukaan.

Summa riippuu kuitenkin paljon seurueesta. Budjetin suunnittelu on tärkeää, sillä perinteisesti vieraat maksavat kulut.

– Kaason tai bestmanin on tärkeää ottaa koko polttariporukka huomioon. Kaikilla, varsinkaan opiskelijoilla ei ole varaa laittaa juhliin montaa sataa euroa, Lasola muistuttaa.

Myös perinteisille polttaritaioille ja –rituaaleille riittää kysyntää. Morsiussauna taikoineen, alkoholi ja erilainen pilailu avioituvan kustannuksella ovat edelleen yleisiä tapoja viettää polttareita.

– Sosiaalisia suhteita vahvistaville rituaaleille on aina tilausta, sillä yhteiskunta on sirpaloitunut. Toisaalta markkinat hyödyntävät polttarien kaupallista potentiaalia – polttareista on luotu ilmiö, summaa Rinne.

Korjaus klo 10:54: Joni Salmisen nimi korjattu oikein.

Suosittelemme sinulle