Moni metsästäjä harjoittaa koiraansa mielellään metsässä. Maaliskuun alussa alkanut kiinnipitoaika jatkuu elokuun 20. päivään, ja silloin koiraa ei saa pitää metsässä irrallaan. Jotta koira olisi hyvässä kunnossa metsästyskauden alussa, se tarvitsee säännöllistä liikuntaa myös keväällä ja kesällä.
– Liikunnan tulee olla yhtä säännöllistä kiinnipitoaikana kuin muulloinkin. Lämpötila pitää tietysti huomioida kesällä. Pystykorvaiset ja paksuturkkiset koirat kuten jämtlanninpystykorvat, harmaanorjanhirvikoirat, laikat ja karhukoirat pitäisi helteellä liikuttaa joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla, sanoo eläinten kouluttamista Kainuun ammattiopistossa opettava Teija Viljanmaa.
Liikuntamuoto kannattaa valita niin, että se sopii myös koiran omistajalle. Jos ei ole pyöräilyhenkinen, koiran kanssa voi lähteä vaikka vaeltamaan. Ohjaajan vyötärölle kiinnitettävä joustohihna on hyvä varuste, ja itselle voi ottaa vaikka kävelysauvat, niin saa tehokkaampaa liikuntaa.
Kanakoirille Viljanmaa suosittelee irrallaan juoksentelua aidatulla alueella.
– Seisovilla koirilla on taas enemmän räjähtävää energiaa, koska ne metsästystilanteessakin liikkuvat hyvin nopeasti ja tekevät myös nopeita pysähdyksiä. Siksi niille olisi parasta, jos ne pääsisivät liikkumaan aidatulla alueella vapaana, Viljanmaa sanoo.
Pyöräilyä vain joka toinen päivä
Teija Viljanmaa sanoo, että pyörän rinnalla juokseminen on tehokas lenkkeilymuoto koiralle, mutta jos sitä ei tee läpi vuoden, se kannattaa aloittaa kesälläkin varovasti.
– Maalaisjärkeä pitää käyttää uutta lajia aloittaessa, kuten ihmisilläkin. Jos heti alkajaisiksi pyöräilee koiran kanssa 20 kilometrin lenkin, koiralle tulee ihan varmasti kiputiloja niin kuin ihmisellekin tulisi, jos lähtisi ihan kylmiltään juoksemaan semmoista matkaa. Koirallakin paikat kipeytyvät vaikka kyseessä olisi muuten perusterve koira, joten kannattaa aloittaa pikkuhiljaa. Koira kyllä viestittää, onko laji sille sopiva vai ei, Viljanmaa sanoo.
Toinen erittäin tärkeä seikka on tarkkailla koiran juoksuasentoa. Koira ei saisi väistää pyörää kokoajan vaan rungon keskipisteen pitäisi olla tasapainossa.
– Paljon näkee sellaista, että ihmiset juoksuttavat koiraa pyörällä ja koira on kokoajan kallellaan ja vetää itseään poispäin pyörästä. Tällöin koira kuluttaa anturoitaan vinossa, ja tassun ulkopohjat aukeavat helposti. Jos ihminenkin juoksisi vinossa, niin ihan taatusti siitä tulisi kipua selkään ja muuallekin kroppaan, Viljanmaa vertaa.
Pyöräillessä koiran kanssa on springeri eli koiranjuoksutusteline pyörässä hyvä ja turvallinen lisävaruste. Koiraa kannattaa juoksuttaa valjaissa joista koira kiinnitetään selästä taluttimeen.
– Jos koira säntää helposti lintujen tai oravien tai muiden koirien perään, sille voi laittaa vielä kaulapannan valjaiden lisäksi ja ottaa hihnan käteen siten ettei veto kohdistu kaulaan. Mutta tällä konstilla koiran pääkin on hallinnassa tarvittaessa. Se on ikään kuin turvavyö, Viljanmaa kertoo.
Lepopäivänä käytä nenääsi
Koira tarvitsee lepopäiviä palautumiseen siinä missä ihminenkin.
– Lepopäivien määrä riippuu siitä, millaista rasitus on muina päivinä.
Kaikille koirille uiminen on tietysti kesällä paitsi hyvää treeniä, myös mukavasti viilentävää touhua. Uinti ei rasita niveliä ja palauttaa lihakset lenkin jälkeen.
Lepopäivinä metsästyskoiran pitäisi saada mieluisaa työtä, joka tukee metsästystä.
– Suosittelen ehdottomasti kovemman rasituksen välipäivinä sellaisia harjoitteita, joissa metsästyskoira saa käyttää nenäänsä. Sille voi ajaa verijälkeä tai piilottaa herkkupaloja metsään tai vaikka omalle pihalle että koira pääsee etsimään niitä.