Hyppää sisältöön

Risukeitin säästää retkeilijän hartioita – polttoaine löytyy luonnosta

Pienikokoisesta risunpolttovälineestä on kehkeytynyt oikea villitys ja yhteisöllisyyttäkin lietsova muotiväline metsäretkien kahvihetkiin.

Risukeitin
Eräopas Mako Kelokaski esittelee retkikeittimen käyttöä.
Mauri Tikkamäki

Maailmalla risukeittimistä innostuneet luonnossa liikkujat järjestävät oikein kokoontumisajoja. Bushcraft-tapahtumissa leirielämän alkuperäisyydestä tykkäävät ihmiset tapaavat toisiaan yli rajojen. Äskettäin suomalaisia vieraili Brittein saarilla vertailemassa risukeittimiään.

Tietenkin  risukeittimiin ihastuneilla harrastajilla oikein facebook-ryhmiäkin.

Nykyaikainen retkikeitin vaatii omat kannettavat nestemäiset polttoaineensa. Ja kaikki mikä repussa painaa, on huono asia patikoidessa. Siksi risukeitin on oivallinen vaihtoehto.

Yksinkertainen rakenne

Metallilieriöön tehtävä tuli on nuotiota turvallisempi ratkaisu. Lieriön alapohjan pitää olla eristettynä maasta. Ja lieriössä on oltava ilmereikiä samoin kuin pieni aukko, mistä voi syöttää lisää tikkua tuleen. Yksinkertainen idea, jonka kehittelyssä voi löytää hyvinin erilaisia vivahteita.

Eräopas Mako Kelokaski on monenlaisten virittelyjen mies. Valmista risukeitintä hän ei suostu ostamaan vaan on valmistanut sen huonekaluliikkeen lusikkatelineestä ja varusteliikkeen teräsmukista. Hinnaksi tuli vähän yli kymppi.

– Kyllä näitä saa myös tehdastekoisina, jos vaikka tilaa netin kautta. Hinta saattaa nousta jopa lähelle sataa euroa.

Risukeittimen polttoaine löytyy maasta: tikkua, oksaa ja vaikka käpyjä. Tuli alle ja kattila tai paistinpannu välipohjan päälle.

– Polttoainetta ei tarvitse kantaa mukana, hehkuttaa Kelokaski samalla kun sytyttää pikkupesän tuohenkäppyrällä.

Vesi kiehuu tulesta riippuen muutamassa minuutissa.

Palamiskaasukin voidaan hyödyntää

Parhaat risukeittimet ovat kaksikerroksisia. Isompi ja pienempi  lieriö ovat osittain sisäkkäin. Siinä tuli on ylemmässä pannussa ja alemman pannun ilmarei'istä kiertävä ilma lämpiää ja tuo palamiseen myös palamiskaasut. Se on äärimmäisen tehokas.

– Jos ei itse viitsi tai ei osaa näprätä puukaasuja hyödyntävää risukeitintä niin esimerkiksi armeijan varusteista niiitä löytää, vinkkaa Kelokaski.

– Olen tehnyt näitä myös lahjaksi. Ideana on panna ajatus kiertämään, ei bisnes, sanoo Kelokaski.

Suosittelemme sinulle