Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Nenä ruudussa välitunnillakin – koulujen mielestä valvonta mahdotonta

Käytännöt kännyköiden sallimisesta välitunneilla vaihtelee koulujen välillä voimakkaasti. Toisissa kouluissa kännyköiden käyttö koulupäivän aikana on kokonaan kielletty, kun taas toisten mielestä kännyköiden välituntikäytössä ei ole ongelmaa.

Lapsia pelaamassa älypuhelimilla
Kuuluuko kännykkä kouluihin? Katso Aamu-tv:n keskustelu kuvaa klikkaamalla. Kuva: Laura Valta / Yle
Leeni Varis
Avaa Yle-sovelluksessa

Totaalikieltäminen vai täysi salliminen? Kännyköiden käytön rajoittaminen koulupäivän aikana on pulma, johon on yhtä monta ratkaisua kuin kouluakin. Yle Etelä-Karjala selvitti, miten käytännöt vaihtelevat alueen koulujen kesken. Kysely lähetettiin sekä ylä- että alakouluille.

"Valvonta olisi mahdotonta"

Kaikki koulut eivät näe kännykän käytössä ongelmaa – kunhan se ei häiritse koulutyötä. Käytön sallimista perustellaan myös käytännön syillä.

Oppitunneilla niistä on paljon hyötyä tiedon hankinnassa ja oppimateriaalin tuottamisessa.

rehtori Heikki Laivamaa

– Jos kiellettäisiin, ja miksi kiellettäisiin, valvonta olisi mahdotonta. Lisäksi oppilailla saattaa olla asioitakin hoidettavana ja välitunnilla niitä voi sitten hoitaa puhelimella, imatralaisen Kosken yläkoulun rehtori Arto Sikiö ihmettelee.

Toisaalta kännykän käyttämisen voi nähdä oppilaan omana asiana, johon opettajan ei tule puuttua.

– Välitunnit ovat oppilaiden vapaa-aikaa, jonka aikana heillä on lupa oleskella ulkona ja viettää aikaa auloissa ja käytävätiloissa rauhallisesti, pohtii päätöstä lappeenrantalaisen Sammonlahden yläkoulun rehtori Vesa Raasumaa.

"Ruutuaikaa tulee muutenkin liikaa"

Joidenkin koulujen mielestä kännykän räplääminen koulupäivän aikana on haitallista. Monet koulut kieltävätkin käytön kokonaan, poikkeuksista oppilas voi sopia opettajien kanssa yhdessä. Jotkut koulut perustelevat kännyköiden kieltämistä nettikiusaamisen ja asiattomuuksien estämisellä.

– Tämän päivän lapset käyttävät jo vapaa-ajallaan paljon kännyköitään ja väärinkäytösten, kuten sosiaalisen median maailmassa tapahtuva kiusaamisen riski voi kasvaa, jos kännyköitä käytetään vapaasti välituntisin, Kesolan koulun rehtori Aro Rissa perustelee.

Harjoittelemme välituntisin aitoja yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Ruutuaikaa tulee muutenkin liikaa.

rehtori Juha Nikkinen

– Älypuhelimet houkuttelivat vierailemaan lapsille sopimattomilla sivustoilla. Me sovimme säännöistä vanhempien kanssa yhdessä, Partalan koulun rehtori Ulla Hulkkonen kertoo.

Toisissa kouluissa välitunnit halutaan taas pyhittää aktiiviseen toimintaan, josta johtuen kännykät pidetään poissa näkyvissä.

– Olemme mukana Liikkuva koulu –kampanjassa. Harjoittelemme välituntisin aitoja yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Ruutuaikaa tulee muutenkin liikaa, Pulpin koulun rehtori Juha Nikkinen selittää heidän käytäntöään.

– Välitunti on aikaa, jolloin alakoululaiset leikkivät, liikkuvat ja touhuavat toistensa kanssa. Siihen ei kännykkää tarvita, Kuusimäen koulun rehtori Sami Tapanainen sanoo.

Yläkoulussa tiedonhankinta korostuu

Haastattelemistamme kuudestatoista yläkoulusta kahdeksan salli kännyköiden käytön ja kahdeksan kielsi sen ilman opettajan erillistä lupaa. Suhteellisen yksimielisiä haastatellut koulut olivat siitä, että oppituntien aikana kännykät tulee pitää piilossa. Tosin puhelimia voi käyttää myös opiskelun avuksi.

– Oppitunneilla niistä on paljon hyötyä tiedon hankinnassa ja oppimateriaalin tuottamisessa, Joutsenon koulun rehtori Heikki Laivamaa kertoo.

Suosittelemme