Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kettua pakoileva herra Britannikus hakee turvaa lintumiehen kotiovelta

Paikkauskollinen kuovi kuikuttaa jo kuudetta kesää Kajaanin Salmijärven peltoaukealla. Kuovi viettää talvet Skotlannissa ja tulee keväisin uuden rouvan kanssa pesimään Salmijärvelle.

Muuttava kuoviparvi
Kuva: Kalle Heikkinen / Yle
Arto Loukasmäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Huilumaisella lurituksella pesäalueensa ilmaiseva kuovi on tuttu monelle. Varmimmin tämän lähes 30-vuotiaaksi elävän muuttolinnun löytää kesantopelloilta ja kosteilta niityiltä.

Kuovi on myös paikkauskollinen. Kajaanin Salmijärvellä samalla peltoaukealla pesii varmuudella jo kuudetta kesää Skotlannissa rengastettu kuovi, joka on saanut lempinimen herra Britannikus.

– Linnun jalassa olevassa renkaassa lukee British Museum. Myöhemmin laitetut tiedot kertovat, että se on rengastettu aikuisena Skotlannissa vuonna 2005. Tänä vuonna herra Britannikus tuli samaan aikaan kuin viime vuonna, eli 17. huhtikuuta, kertoo lintuharrastaja Risto Leinonen.

Pappa hoitaa hommat

Vaikka kuovi on paikkauskollinen, niin parisuhteen kohdalla ei voi puhua uskollisuudesta. Kuoveilla puoliso vaihtuu joka vuosi.

– Naaras on paikalla vain pesintäajan hautoen munia. Sen jälkeen se sanoo, että pappa hoida hommat ja pappa hoitaa hommat niin kauan kunnes poikaset oppivat lentämään.

Tänä keväänä se oikein esitteli itseään ja uutta pulleavatsaista rouvaa.

Risto Leinonen

Leinoselle herra Britannikus on tullut tutuksi. Hän on seurannut kuovin pesintää joka vuosi. Leinonen on etsinyt pesän ja suojellut sitä, ettei se tuhoutuisi peltotöiden yhteydessä. Tällä hetkellä pesä on vielä löytymättä.

– Se on taitava harhautelija, ja tuntee jopa ajatukseni sekä tietää mitä teen. Mutta sillä on myös kova luotto minuun, koska jossakin vaiheessa se tuo poikaset turvaan pihalleni. Eräänä keväänä sahasin pihassa rankoja ja meteli oli kova, niin herra Britanikus istui katoksessa 30 metrin päässä selkä minuun päin. Se tiesi, että tuo mies ei tee poikasille mitään. Poikaset olivat jossakin lähituntumassa, paljastaa Leinonen.

Lintumies antaa turvapaikan

Pellolla olevan pesän löydyttyä Leinonen merkkaa pesäpaikan, jotta myötämieliset maanviljelijät voivat väistää pesää. Haudonta-ajan päätyttyä ja poikasten kasvaessa tilanne on jo voiton puolella, mutta silti uhkatekijät pakottavat hakemaan turvapaikkaa Leinosen pihamaalta.

Pahin uhka poikasille on kettu. Repolaiset ovat lisääntyneet Salmijärvellä, sillä ketun pahin vihollinen ilves on ollut viime vuosina laiskalla päällä. Saalistavalla ketulla aika ei lopu kesken.

Se on taitava harhautelija ja tuntee jopa ajatukseni sekä tietää mitä teen.

Risto Leinonen

– Se on semmoinen kaveri, että sillä on aikaa ja se saalistaa kaikki peltolinnun poikaset ja siksi herra Britannikus turvaa minuun. Se tuo poikaset melkein kotiovelleni, jotta ne jollakin lailla säilyisivät, kertoo Leinonen.

Leinonen odotti kuovin saapumista Salmijärven peltoaukealle suurella mielenkiinnolla. Kuovi on yömuuttaja, joten iloinen oli se aamu, kun kuovi huilumaisella ja melankolisella äänellä huusi ”kuuli…kuuli…”.

– Varmistin heti, että sillä on oikeassa jalassa rengas. Tänä keväänä se oikein esitteli itseään ja uutta pulleavatsaista rouvaa, jonka se oli matkalta ottanut mukaansa. Tarkoituksena on ottaa herra B. kiinni ja laittaa toiseen jalkaan värillinen lukurengas, joka siltä vielä puuttuu. Se on sen verran kuuluisa kaveri, että sen se ansaitsee. Samalla saamme rengastettua myös poikaset, paljastaa lintuharrastaja Risto Leinonen.

Suosittelemme