Hyppää sisältöön

Ei päivää ilman Sibelius-tapahtumaa – säveltäjää juhlitaan nyt ahkerasti meillä ja maailmalla

Sibelius-konsertteja ja -tapahtumia järjestetään tänä vuonna maailmanlaajuisesti ainakin noin 1 500. Määrä kasvaa koko ajan, sillä esimerkiksi kaikki orkesterit eivät ole julkistaneet vielä syksyn ohjelmaansa. Sibelius 150 -verkkosivuilla käydäänkin ahkerasti aina Kiinaa ja Meksikoa myöten.

Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Jos Sibelius-tapahtumia koko maailmassa järjestetään tänä vuonna noin 1 500, tarkoittaa se, että juhlavuoden aikana tapahtumia riittää noin neljä jokaista päivää kohden. Koska tapahtumien määrä kuitenkin lisääntyy vuoden edetessä, voi luku hyvinkin nousta viiteen tapahtumaan per päivä.

Hämeenlinnassa sijaitseva Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö koordinoi Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan järjestelyjä ja ylläpitää myös Sibelius 150 -verkkosivuja (siirryt toiseen palveluun), johon jokainen tapahtuma- ja konserttijärjestäjä voi Sibelius-tapahtumansa ilmoittaa. Tämän listauksen perusteella pystytään haarukoimaan, miten Sibeliusta maailmalla juhlitaan.

Toki voi olla enemmänkin tapahtumia, jotka eivät koskaan ilmaannu viralliselle Sibelius 150 -tapahtumalistalle.

Meksikosta Saksan kautta Kiinaan

Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö seuraa tarkasti sitä, mistä maista tehdään vierailuja Sibelius 150 -verkkosivuille. Kun maaliskuussa julkistettiin ensimmäisen Jean Sibelius -sävellyskilpailun tulokset, toi se Sibelius-hakuihin selvän piikin.

– Tuolloin tulivat selvät piikit Meksikossa ja Kiinassa, kertoo säätiön johtaja Erkki Korhonen.

Meksikolaisten äkillisen kiinnostuksen Sibeliukseen ymmärtää, sillä kilpailun yhden sarjan voitto meni Meksikoon.

Verkkohakujen seuraaminen on tuonut mukanaan yllätyksiä.

Ajateltiin, että Iso-Britannia olisi Euroopassa Suomen ohella se tärkein maa, mutta nyt Saksa on Suomen ohella ykkönen.

Erkki Korhonen

– Ajateltiin, että Iso-Britannia olisi Euroopassa Suomen ohella se tärkein maa, mutta nyt Saksa on Suomen ohella ykkönen. Kaukoidässä ajateltiin, että se on Japani, mutta se onkin Kiina, purkaa Korhonen esimerkein maaliskuussa tehdyn seurannan tulosta.

Koska Jean Sibelius on syntynyt Hämeenlinnassa, tarkoittaa se myös sitä, että juhlavuonna monelle Sibelius-innostuneelle myös Hämeenlinna tulee tutuksi Järvenpään ja muihin Sibeliukseen liitettyjen kaupunkien ja paikkojen ohella.

– Koskaan ei ole ollut Hämeenlinna näin laajasti esillä, Korhonen innostuu.

Aina oppii jotain uutta

Sibeliuksen juhlavuosi tarkoittaa myös Hämeenlinnassa lukuisia Sibelius-tapahtumia (siirryt toiseen palveluun). Järjestelyjä on tehty jo pitkään ennen juhlavuotta ja kiireisin aika on tietenkin nyt, kun juhlavuotta eletään. Erkki Korhonen ei kuitenkaan ole vielä ehtinyt kyllästyä säveltäjään.

– Melkeinpä hävettää, kun olen niin innostunut asiasta. Ja joka päivä oppii jotain uutta. Sibeliuksesta on riittänyt ammennettavaa, mies hehkuttaa.

Korhoselle selvisi äskettäin se, että Sibeliuksen lääkäri-isä ei kuollutkaan lavantautiin, vaan pilkkukuumeeseen. Eikä Sibelius kieltänyt Kullervo-sinfonian esittämistä, vaan säveltäjä, kapellimestari Robert Kajanus panttasi nuotteja niin, että sitä ei saatu esitettäväksi.

Tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun) opit Sibeliuksesta vielä muutaman asian lisää.

Suosittelemme sinulle