Hyppää sisältöön

Beatboxaaja ei hiljene edes vessassa: katso videoilta, kuinka Zeri142 soi – ja opettele alkeet

Beatboxaus sujuu parhaiten vessassa, koska siellä kaikuu. Henkilökohtainen orkesterikokoonpano kulkee aina mukana, joten harjoittelu sujuu missä vain ja milloin vain. Beatboxauksen alkeet oppii Zeri Tuomelan lyhyiden harjoitusvideoiden avulla kuka tahansa – loppu on kiinni treeni-innosta.

Zeri Tuomela
Zeri142 beatboxaa usein vessassa, mutta tämä näyte on kuvattu kaikuvassa porraskäytävässä.
Nina Keski-Korpela

23-vuotias beatboxaaja Zeri142 alias Zeri Tuomela Hattulasta innostui beatboxauksesta neljä vuotta sitten.

– Tanssimisesta se lähti. Lähdin kisoihin ja tapasin siellä tanssijoita, jotka myös beatboxasivat, ja he opettivat basicit siellä.

Zeri beatboxaa paljon ja usein, eikä harjoittelu kysy aikaa eikä paikkaa.

– Kun se on suussa, se on helppo kantaa mukana ja halpa harrastus. Koulussa tai muualla, vaikka jonoissa, ihmiset kääntyy ja katselee, jotkut oudosti ja jotkut tulee kyselemään, mitä tämä on. Se on hyvä icebreaker, hän naurahtaa.

Koko bändi mukana

Ihmisrumpukone voi sisällyttää musiikkiinsa vaikka trumpettisoundia, kertoo Zeri Tuomela.

– Luuppaillessa eli nauhoitettaessa ääni kerrallaan alusta asti aloitetaan yleensä rummuista, sitten lisätään bassoa ja muita ääniä ja nauhoitetaan niitä päällekkäin. Kun biisi on valmis, sitten päälle lauletaan tai räpätään tai mitä vaan. Tässä on tosi kovia tekijöitä Euroopassa, se on tosi hauskaa kuultavaa ja nähtävää, Zeri kehuu.

Beatboxauksen kärkimaita ovat Ranska, Saksa ja Belgia. Suomesta Felix Zenger (siirryt toiseen palveluun) on ollut iso pioneeri Euroopassa ja maailmalla, kertoo Zeri Tuomela.

– Jenkeistä se lähti 1980-luvulla Buffy Lovella (siirryt toiseen palveluun) ja Rahzel (siirryt toiseen palveluun) viimeisenä, ja sitten se siirtyi Euroopan hallintaan ja eurooppalainen tyyli on ollut pääasiassa vallassa.

Vessa paras treenipaikka

Harjoittelu tekee tässäkin lajissa mestarin. Homma kysyy hyvää keuhkojen tuottaman ilmanpaineen hallintaa ja rytmitajua.

– Tähän täytyy käyttää kaikki lihakset mitä kurkusta ja suun ympäriltä löytyy. Ääni lähtee palleasta asti, seisaaltaan, hyvä ryhti. Teen ääniharjoittelua ja hengitysharjoittelua, että saan itsestäni kaikki irti. Toiset miettii, milloin se oikein hengittää – ja sitten beatboxaaja ei hengitäkään, vaan on kehittänyt itsensä niin, että pystyy vetämään tosi pitkiä settejä.

Moni laulaa suihkussa, mutta kaikuva tila sopii mainiosti myös beatboxaamiseen.

– Vessat ovat itselelni mieleisiä paikkoja beatboxata, se on kaikuva ja kuulostaa paremmalta. Mielelläni menen invavessaan, kun se on isompi ja kaikuvampi mesta. Koko vessareissu menee yleensä beatboxaten, ihan sama onko oma vessa tai julkinen vessa, vessoissa ei olla ikinä hiljaa. Sama suihkussa, Zeri Tuomela tunnustaa.

Videopikakurssi beatboxauksen alkeisiin

Pyysimme Zeriä näyttämään käytännössä, miten perusasiat tehdään. Kokeile, millaisiin ääniin itse pystyt näillä vinkeillä!

Zeri Tuomela
Zeri kertoo, miten beatboxauksessa pääsee alkuun. Aloitetaan snaresta.
Zeri Tuomela
Pikakurssimme osa kaksi kertoo, miten hommaan saadaan lisää bassoa - ja miten basso ja snare voidaan yhdistää jo aika vaikuttavaksi rytmikuvioksi.
Zeri Tuomela
Kolmannessa osassa mukaan otetaan haitsu eli hi-hat. Näin koko rumpusetti alkaakin olla kasassa.

Sitten vain ankaraa treenausta! Zeri Tuomela neuvoo, että tärkeintä on pysyä rytmissä: vaikka äänet eivät olisi vielä kovin ihmeellisiä, tahdissa "kaikki kuulostaa hyvältä".

– Kun reenaa, pääsee vielä matalammalle ja saa vielä voimakkaampia ääniä aikaan, hän kannustaa.

Suosittelemme sinulle