Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Stadin tunnistettavin tuoksu syntyy Vallilassa – kahvipaahtimon aromit leviävät kauas

Keväisen Helsingin vallitsevia tuoksuja ovat meri, puistot, kasvit, ruoka ja toisinaan myös laitapuolen kulkijat ja kosteat porttikongit. Yksi on kuitenkin ylitse muiden: Vallilassa sijaitsevan kahvipaahtimon tuoksu leviää laajalle ja tuo omaleimaisen tuoksun Helsingin kattojen ylle.

Meiran toimitusjohtaja Raimo Sinisalo kulkee Aleksis Kiven kadun ja Sturenkadun risteyksessä sijaitsevan paahtimon katolla.
Meiran toimitusjohtaja Raimo Sinisalo kulkee Aleksis Kiven kadun ja Sturenkadun risteyksessä sijaitsevan paahtimon katolla. Kuva: Vesa Marttinen / Yle
Vesa Marttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tämän lähemmäksi tuoksun alkulähdettä ei oikeastaan pääse. Meiran kahvipaahtimon katolla Helsingin Vallilassa on tulikuuma savupiippu, josta paahdossa syntyvät tuoksut vapautuvat Helsingin kattojen ylle.

– Tuoksu syntyy paahtamisen yhteydessä. Täällä kahvinpapuja paahdetaan 200–300 asteessa ja siitä niitä tuoksuja vapautuu. Lämpöä on paljon, mutta sen avulla väri ja hyvä maku syntyvät, kertoo Meiran Vallilan-tehtaan tuotantojohtaja Patrik Lindholm.

Kahvia paahdetaan Vallilassa jokaisena arkipäivänä, ja tuoksut leviävät säästä riippuen varsin laajallekin alueelle.

Lindholmin mukaan tuoksun leviämisalueen laajuuteen vaikuttaa eniten sääolosuhteet.

– Vallitseeko matalapaine vai korkeapaine, mistä päin on tuulensuunta ja niin edelleen.

Samalla paikalla sotavuosista saakka

Aleksis Kiven kadun ja Sturenkadun risteyksen tuntumassa sijaitsevassa kiinteistössä on paahdettu kahvia jo 80 vuoden ajan.

Tuohon ajanjaksoon mahtuu niin sotavuodet ja tiukka säännöstely kuin ympäröivän alueen mittavat muutokset.

Rakennuksen katolta katsottuna ainoastaan itäpuolelta pilkottava Puu-Vallila muistuttaa sitä 1930-luvun Helsinkiä, joka ympärillä oli, kun kahvipaahtimo muutti nykyiselle paikalleen vuonna 1935.

– Paikka on ollut kaikki nämä vuodet monin tavoin sopiva toiminnallemme. Omistaja osti tämän kiinteistön vuonna 2008, joten ei tästä ihan heti olla muuttamassa, toimitusjohtaja Raimo Sinisalo sanoo.

Sinapintuoksua sesonkiaikaan

Välillä ilmassa tuoksuu muutakin kuin kahvi. Meiran tehtaalla tehdään myös sinappia ja ketsuppia sekä erilaisia mausteita, kuten kanelia ja kardemummaa.

– Mausteita tehdään sesonkien mukaan. Esimerkiksi sinappia tehdään pääasiassa kahden tärkeimmän sesongin aikaan, eli grillikauden ja joulun kynnyksellä, Lindholm kertoo.

Voimakas kaupungin yllä leijuva kahvintuoksu ei toimitusjohtajan mukaan ole liiemmin poikinut valituksia.

– Olen ollut talossa reilut kahdeksan vuotta ja sinä aikana yhtä poikkeusta lukuun ottamatta palaute on ollut positiivista. Meillähän on tietysti myös voimassa oleva ympäristölupa, jonka puitteissa toimitaan.

Suosittelemme sinulle