Hyppää sisältöön

Nuorisoa houkutellaan pihkaniskoiksi – älypuhelin korvaa paperikartan ja kompassin

Älypuhelin voi korvata kartan ja kompassin suunnistuksessa. Mobiilisuunnistusratoja onkin tullut Suomeen jo useita. Mobiilisuunnistuksessa kartta, kompassi ja leimauslaite löytyvät omasta puhelimesta.

Heidi Karjalainen ja Suvi Hakkarainen katsovat älykännykkää metsässä.
Heidi Karjalainen ja Suvi Hakkarainen katsovat kännykästä, mistä löytyy seuraava suunnistusrasti.
Lotta Jokinen

Esimerkiksi Kiteellä älypuhelin kelpaa myös suunnistukseen. Hutsin urheilukeskuksen lähimaastoon on avattu MOBO-mobiilisuunnistusrata, jossa suunnistus onnistuu pelkän älypuhelinsovelluksen avulla. Rata on ensimmäinen Pohjois-Karjalan alueella.

MOBO-sovellus on ilmainen ja se toimii useimmissa älypuhelimissa. Rasti leimataan lukemalla rastilla oleva QR-koodi tai NFC-kartta puhelimen näytöllä. Onnistuneet suoritukset siirtyvät automaattisesti MOBO:n verkkosivuille (siirryt toiseen palveluun), missä omia leimauksia voi käydä katsomassa jälkikäteen.

Sopii niin keltanokille kuin konkareillekin

MOBO-sovelluksella voi päästä suunnistusuran alkuun, mutta se sopii myös kokeneemmillekin suunnistajille. Rasteja etsitään käyttämällä sovelluksen karttaa ja kompassia. Älypuhelimella suunnistaminen on samanlaista kuin tavallinen suunnistus eli kartta näyttää muun muassa korkeuserot ja piha-alueet. Suunnistamaan pääsee milloin tahansa ja rasteja voi kerätä haluamassaan järjestyksessä. Kiteen MOBO-radassa on yhteensä 14 rastia.

Mobiilisuunnistuksen kartassa näkyvät muun muassa korkeuskäyrät ja piha-alueet tavallisen suunnistuskartan tapaan Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Uusia harrastajia lajin pariin

Keski-Karjalan Rastin Emmi Kaalimaa kertoo, että mobiilisuunnistuksessa tarkoitus on tuoda lajia tutuksi uusille harrastajille ja lisätä tietoisuutta suunnistusharrastuksesta. Hän arvelee, että erityisesti nuoret innostuvat älypuhelimella suunnistamisesta, heille kun älyluurin monipuolinen käyttö on luonnollista.

MOBO on kotoisin Virosta

Mobiilisuunnistus rantautui Suomeen vuonna 2014. Alun perin se on virolainen keksintö. Nykyään suunnistusratoja löytyy muun muassa Ruotsista, Puolasta ja Ranskasta. Kiteen rata on toteutettu Keski-Karjalan Rastin ja Kiteen kaupungin yhteistyönä.

Suosittelemme sinulle