Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

"En ollut sisäisesti niin onnellinen" – bikini fitness on armoton laji

Oululaissyntyinen, nykyisin Rovaniemellä asuva Mira Kuisma on treenannut bikini fitness -kisoja varten muutaman vuoden ajan. Laji vaatii ankaraa työtä, mutta arvostelu tapahtuu pelkästään ulkomuodon perusteella. Ulkonäkökeskeisessä lajissa korvien välin pitää pysyä kunnossa, ettei treeni lähde käsistä.

Bikini fitness -lajin harrastaja Mira Kuisma kuvaaja Anssi Laurin ikuistamana.
Kuva: Anssi Lauri
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

Fitness on hyvin iso osa Mira Kuisman elämää. Kilpailukaudella harjoituksia on neljästä viiteen kertaan viikossa eikä ruokarytmiä pääse koskaan karkuun. Jopa niin sanotut vapaapäivät pitää aikatauluttaa tarkasti.

– Minulle on tosi tärkeää muistaa, että se on vain harrastus. Haluan, että erityisesti lähiympäristö pitää minussa enemmän niistä muista puolista ja arvostaa muita saavutuksia kuin pelkästään näitä harrastuksen kautta tulevia asioita, Kuisma sanoo.

Koolla on väliä kisoissa

Tällä hetkellä Kuisma treenaa syyskuussa pidettäviin bikini fitnessin kisoihin. Aiemmin kilpaillessaan hän on ajanut kroppansa todella koville.

– Viime kisoissa kisakunto oli tosi kireä ja olin tosi väsynyt. Se kuitenkin kuuluu siihen ja se on vain hetkellistä. On tosi tärkeää, että pidetään huolta siitä, että se on vain sen kisan ajan. Koko homma loppuu, jos ei mene terveys edellä.

Viime kisadieetillä kunto oli hieno, mutta en ollut sisäisesti niin onnellinen tai sellainen, että olisin pystynyt toimimaan ja elämään koko vuoden ympäri siinä kunnossa.

Mira Kuisma

Ulkonäkökeskeisessä lajissa ei jaeta palkintoja sen mukaan, mitä penkistä nousee. Kriteerinä menestymiselle on sporttinen kokonaisuus, jossa syyniin joutuvat myös värit, hiukset, kasvot ja ennen kaikkea lavaesiintyminen.

– Ulkonäkö on tärkeää kisakaudella, totta kai. Yksi syy, miksi olen lajiin mukaan lähtenyt, on se, että olen ihastellut fitness-alan ihmisten vartaloita, Kuisma myöntää.

Hän on kuitenkin parin vuoden ahkeran treenauksen myötä oppinut asettamaan lajin ja sen vaatimukset oikeaan perspektiiviin.

– Viime kisadieetillä kunto oli hieno, mutta en ollut sisäisesti niin onnellinen tai sellainen, että olisin pystynyt toimimaan ja elämään koko vuoden ympäri siinä kunnossa. Tärkeintä olisi löytää hyvä, tasapainoinen ja terveellinen olotila eikä tärkeintä olekaan se ulkomuoto, Kuisma sanoo.

Blogi tukena itselle ja muille

Fitness-harrastus ei ole armeliaimmasta päästä. Tulos treeneissä on huono, jos jollain osa-alueella on ongelmia. Ja Kuisma kirjoittaa fitness-painotteisessa blogissaan mielellään myös haasteista.

Koko homma loppuu, jos ei mene terveys edellä.

Mira Kuisma

– Kun blogin lukijamäärä nousi, niin siinä kohtaa tuli sellainen pohdinta, että mistäköhän kaikesta sitä viitsii enää kirjoittaa. Tykkään kuitenkin kirjoittaa juuri siitä, että jos minulla tulee vaikeuksia vaikka syömisen kanssa, niin haluan puhua niistä, koska tiedän, että niitä vaikeuksia on myös muilla.

– Toivon, että joku voi minun blogista löytää uskoa itseensä ja huomata, ettei ole asioiden kanssa yksin, Kuisma jatkaa.

"Se ei ole vaan pelkkää ulkonäköä"

Pohdinta blogin aihepiireistä on joskus ollut rankkaa. Kuisma tuntee vastuunsa ja pyrkii korostamaan ulkonäön sijaan muita asioita.

– En silti itsekään välttämättä anna parasta esimerkkiä. Laitan fitness-tyylisiä kuvia ja kirjoittelen välillä alhaisesta rasvaprosentista ja painosta. Mutta yritän muistaa mainita, että terveys tulee aina ennen kaikkea, Kuisma kertoo.

Ongelma on se, että me bloggaajat tykätään laittaa niitä kisakuvia ja muistella sitä omaa kisakuntoa. Se antaa silloin sellaista kuvaa, että tämä on se tavoiteltava kunto.

Mira Kuisma

Kisakunto ei ole pitkällä tähtäimellä terveellinen. Kuisman mukaan lajia harrastaville tämä on päivänselvää, mutta ulkopuolinen voi elää toisessa luulossa.

– Ongelma on se, että me bloggaajat tykätään laittaa niitä kisakuvia ja muistella sitä omaa kisakuntoa ja siitä puhutaan todella paljon. Se antaa silloin sellaista kuvaa, että tämä on se tavoiteltava kunto, vaikka se ei periaatteessa ole, nainen muistuttaa.

Kuisman fitness-blogilla onkin iso liuta lukijoita ja esimerkiksi Instagramissa hänen tekemisiään seuraa yli tuhat silmäparia. Suuri määrä seuraajia tuo mukanaan myös vastuuta.

– Toivon, että jos blogissa käy itseään hakeva lukija, että hän huomaisi sieltä rivien välistä näitä asioita. Se ei ole vaan pelkkää ulkonäköä, vaan se on niin paljon kaikkea muuta, mikä on tärkeää.

Kuisman blogia voi lukea täällä

Noora Takamäki / Yle Oulu

Suosittelemme sinulle