Hollannin hallitus on perjantaina hyväksynyt lakiesityksen, joka kieltäisi kasvot peittävän vaatetuksen eräillä julkisilla paikoilla.
– Lain mukaan kasvoja peittävää vaatetusta ei saa enää käyttää kouluissa, terveydenhuollon tiloissa, hallintorakennuksissa tai joukkoliikenteessä, hallituksen tiedotteessa sanottiin.
Pääministeri Mark Rutten mukaan laki ei kieltäsi burkan käyttöä kaduilla, vaan "ainoastaan tietyissä tilanteissa, joissa on olennaista, että henkilön kasvot voi nähdä". Burkan käyttö voitaisiin kieltää myös turvallisuussyistä.
Hallituksen mukaan ei ole syytä kieltää burkan käyttöä kaikilla julkisilla paikoilla. Joidenkin lakiesitystä kritisoivien mukaan se on kuitenkin askel kohti täyskieltoa.
Kieltoa uhmaavat voitaisiin tuomita noin 400 euron sakkoihin. Hollannin vajaasta 17 miljoonasta asukkaasta noin 5 prosenttia on muslimeja. Hollannin yleisradioyhtiön NOS:n mukaan maassa asuu 100-500 naista, jotka käyttävät burkaa, useimmat heistäkin vain toisinaan.
Rutten mukaan lakiesitys ei ole kohdistettu mitään uskonnollista ryhmää vastaan.
– Lakiesityksellä ei ole uskonnollista taustaa, pääministeri Rutte sanoi.
Hallituksen mukaan he halusivat "löytää tasapainon sen välillä, että ihmisillä on oikeus käyttää mitä vaatteita haluavat ja toisaalta sen, että heidät on kuitenkin toisinaan viestintätilanteissa voitava tunnistaa".
Burkakieltoa yritettiin säätää Hollannissa jo vuonna 2006, mutta se epäonnistui tuolloin. Vuonna 2012 edellinen yritys kieltää burkat päättyi Rutten edellisen hallituksen kaatumiseen erimielisyyteen budjettikysymyksistä. Tuolloista oikeistokeskustalaista vähemmistöhallitusta tuki äärioikeistolainen vapauspuolue, jonka tuen varmistaakseen hallitus teki useita sitä miellyttäviä lakiehdotuksia.
Uuden vasemmistolaisen hallituksen aloitettua hallituskumppanit sopivat uuden asiaa koskevan lain luonnostelusta.
Seuraavaksi lakiesitys etenee lakiasiantuntijoiden arvioitavaksi. Kyseinen asiantuntijapaneeli oli jo vuonna 2012 sitä mieltä, että kyseisenlainen laki rikkoisi Hollannin perustuslain turvaamaa uskonnonvapautta. Lakiteksti ja asiantuntijapaneelin mielipide julkistetaan, kun parlamentti aloittaa keskustelun lakiesityksestä.
Lain esittelypäivämäärää parlamentille ei vielä ole päätetty.