Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Andorran ääni painaa yhtä paljon kuin Saksan - näin Fifan puheenjohtaja valitaan

Sepp Blatter ja prinssi Ali Bin Al Hussein kisaavat kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtajuudesta perjantain äänestyksessä.

Kansainvälisen jalkapalloliiton päämaja Zürichissä
Fifan puheejohtajavaalit käydään järjestön päämajassa Zürichissä. Kuva: EPA
Alex McKeough
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifan puheenjohtajavaali käydään perjantaina järjestön päämajassa Zürichissä.  

Kuka voi asettua ehdolle?

Fifan ohjesääntöjen mukaan ehdokkaan on täytynyt olla aktiivisessa roolissa jossain jalkapallojärjestössä kahden vuoden ajan vaaleja edeltävän viisivuotiskauden aikana.

Kandidaatin täytyy esittää viiden Fifan alaisuudessa toimivan liiton suositukset ehdokkuutensa tueksi. Tukensa antaneiden liittojen ei ole pakko äänestää kyseistä ehdokasta.  

Ketkä äänestävät?

Jokainen Fifan alaisuudessa toimivasta 209 kansallisesta liitosta saa yhden äänen. Tämä tarkoittaa sitä, että Brunein, Sao Tomen ja Principen sekä Andorran liittojen ääni painaa yhtä paljon kuin esimerkiksi Saksan, Italian tai Brasilian.

Miten äänestys järjestetään?

Fifa on perustanut itsenäisen komitean, joka valvoo äänestystä. Äänestys tapahtuu salassa, vaikka ehdokkaita olisi vain yksi. Tämä eroaa esimerkiksi Euroopan jalkapalloliitto Uefan äänestysprosessista. Uefan ainoa puheenjohtajaehdokas Michel Platini valittiin maaliskuussa jatkokaudelle "huutoäänestyksellä".

Ennen äänestystä jokainen ehdokas voi pitää 15 minuutin puheen. Tullakseen valituksi ensimmäisellä kierroksella ehdokkaan on saatava 2/3 äänistä. Jos näin ei tapahdu, järjestetään toinen kierros, jossa enemmistö äänistä (yli 50 prosenttia) riittää voittoon.

Suosittelemme