Jordanian prinssi Ali Bin Al-Hussein, 39, riskeeraa Fifan puheenjohtajavaaleissa paljon. Päättäväinen Ali valittiin neljä vuotta sitten Fifan johtoryhmään, mutta hän menettää valta-asemensa, jos hän häviää perjantain puheenjohtajavaalin Sepp Blatteria vastaan.
Prinssi Ali on kerännyt tukea uudistushakuisella ohjelmallaan. Kaikki jalkapallon huipulla työskentelevät eivät kuitenkaan ole reformien ja modernisaation kannalla.
Prinssi on joutunut poliittisen masinoinnin uhriksi omassa Aasian jalkapalloliitossaan AFC:ssä. Hävitessään puheenjohtajavaalit hän nimittäin menettää myös Fifan varapuheenjohtajan ja johtoryhmän paikan.
AFC:n presidentti sheikki Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa vie tuon paikan, sillä kohteliaasti julkisuudessa esiintyvä Ali ei halua hakea paikkaa sen jälkeen kun AFC antoi viime vuonna tukensa Sepp Blatterille puheenjohtajakisassa.
Avointa ja läpinäkyvää
Ali ja Blatter olivat aikanaan läheisiä, mutta ehdokkaiden välit ovat sittemmin viilenneet. Syynä välirikkoon ovat kulissien takaiset temput ja se, ettei Ali suostunut johtoryhmän nuorimpana alistumaan Blatterin tahtoon.
Johtotehtävissä Alille valkeni pian, mitä uudistuksia järjestössä on tehtävä ja nyt hän haastaa Blatterin, joka otti hänet alun perin vastaan liittolaisena. Hänen manifestinsa korostaa järjestön tarvetta uudistua avoimempaan ja läpinäkyvämpään suuntaan.
- On aika siirtää fokus pois hallinnollisesta kiistelystä takaisin itse urheiluun. Otsikoiden pitäisi taas kertoa jalkapallosta, ei Fifasta, Ali kertoi tammikuussa, kun hän käynnisti kampanjansa.
Michel van Praag ja Luis Figo vetäytyivät puheenjohtajakisasta viime viikolla. Prinssi Ali on kertonut hyvissä ajoin aikovansa jatkaa loppuun asti, vaikka viime kuussa huhuttiin hänen vetäytymisaikeistaan.
Vaatimaton ja hurmaava
Yhdysvalloissa opiskellut Jordanian prinssi oli aikanaan kova painija ja hänet valittiin maansa jalkapalloliiton johtoon 25-vuotiaana. 35-vuotiaaksi mennessä Ali oli Aasian varapuheenjohtaja Fifassa ja perustanut Länsi-Aasian jalkapalloliiton.
Hän oli myös mukana perustamassa ohjelmaa, jossa ohjattiin huimasti resursseja valtavan ja väkirikkaan maanosan ruohonjuuritason jalkapallotyöhön. Yksi hänen huomattavimmista saavutuksista oli onnistunut taistelu sääntöä vastaan, joka kielsi naisten ja tyttöjen pelaamisen hijab-huivissa.
Prinssin uralle on mahtunut myös vastoinkäymisiä. Yksi epäonnistumisista oli se, kun hän yritti saada Fifaa julkistamaan Michael Garcian tekemää raporttia, joka käsitteli järjestön korruptiosyytteitä Qatarin ja Venäjän MM-kisojen valintaprosesseissa. Raportti kuitenkin on ja pysyy visusti haudattuna Fifan holveihin.
Toisin kuin Blatter, prinssi Ali on myös tehnyt kampanjansa aikana konkreettisia muutosehdotuksia. Hän laajentaisi MM-kisojen joukkuemäärän 36:een jo Venäjälle vuodeksi 2018.
Vaatimattoman miehen maineessa oleva Ali puhuu hiljaisesti, vaatii kunnioitusta ja omalla hurmaavalla tavalla puhuu usein järkeä. Nämä ominaisuudet eivät luultavasti riitä Blatterin voittamiseen, mutta olisi Fifan tappio, jos ne katoaisivat järjestöstä kokonaan.