Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Irlanti hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain

Irlantilaiset ovat hyväksyneet ylivoimaisesti lakimuutoksen, joka sallii myös samaa sukupuolta olevien parien avioliitot.

Mies tuulettaa sateenkaarilipun kanssa väkijoukossa.
Dublinin linnan luokse saapuneet ihmiset alkoivat juhlia kansanäänestystuloksen tultua julki. Kuva: Aidan Crawley / EPA
Mikko Kuusisalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Irlantilaiset ovat äänestäneet tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisen puolesta. Perustuslakimuutosta kannattaneet voittivat äänestyksen lopulta ylivoimaisesti, kun 62,1 prosenttia äänesti muutoksen puolesta.

Virallinen tulos viipyi vielä pitkään kyllä-äänten voiton jo selvittyä, kun kolmen Corkin alueen vaalipiirin tuloksia odotettiin.

Kyllä-äänten voitto vaikutti selvältä jo aikaisin lauantaina, kun ääntenlaskenta eteni ja kyllä-äänten määrä kasvoi jatkuvasti. Hallituksen ministerit ennustivat jo ennen kuin ääntenlasku oli edennyt ohi puolenvälin, että kyllä-äänet voittavat. Myös lakimuutoksen vastustajien johtohahmot myönsivät tappionsa jo aikaisessa vaiheessa.

Vaalitulos on ensimmäinen kerta, kun tasa-arvoinen avioliittolaki on hyväksytty kansanäänestyksessä.

Kaikki maan pääpuolueet kannattivat lakimuutosta. Myös useat suuret yritykset ja julkkikset ilmaisivat tukensa lakimuutoksen puolesta.

"Kyse on sosiaalisesta vallankumouksesta, joka ei alkanut tänään"

Äänestysvilkkaus oli korkein maassa koskaan pidetyistä kansanäänestyksistä. Lukuisat ulkomailla asuneet irlantilaiset palasivat kotimaahansa kansanäänestyksen vuoksi. Joillain alueilla äänestysvilkkaus oli yli 60 prosenttia. Uutistoimisto AFP haastatteli Kanadasta Irlantiin lentänyttä Karen Bradya, joka kävi äänestämässä vanhempiensa kanssa.

– Hetki oli ikimuistettava ja liikuttava. Olin vähällä purskahtaa itkuun, sillä vain muutama vuosi sitten Irlanti ei ollut lainkaan tällainen kuin nyt. Irlanti on muuttunut, hän sanoi.

Ääntenlaskennan edetessä tuhannet ihmiset kerääntyivät Dublinin linnan edustalle karnevaalitunnelmissa juhlimaan lakimuutoksen läpimenoa.

Vähän ennen virallisen vaalituloksen julistamista Dublinin arkkipiispa, Irlannin katolisen kirkon johtaja sanoi, että kirkon on syytä tarkastella asemaansa.

– Meidän on mietittävä yleisesti, mikä on kirkon asema nykyään. Olemmeko etääntyneet täysin nuorista ihmisistä? Vaalituloksessa on kyse on sosiaalisesta vallankumouksesta, joka ei alkanut tänään, arkkipiispa Diarmuid Martin sanoi.

Martin kannatti lakimuutoksen hylkäämistä sanoen, että homoseksuaalien oikeuksia tulisi kunnioittaa "muuttamatta avioliiton määritelmää".

Osa maan piispoista kuitenkin kannatti lakimuutoksen hyväksymistä. Piispa Paul Colton sanoi virallisten tulosten tultua, että hän sanoi olevansa ylpeä oltuaan ensimmäinen samaa sukupuolta olevien avioliittoa tukenut piispa. Myös piispa Michael Burrows kannatti lakimuutosta, mutta Irlannin ainoa naispiispa Pat Storey vastusti lakimuutoksen hyväksymistä.

Irlanti on 19. maa maailmassa ja 14. maa Euroopassa, joka hyväksyy samaa sukupuolta olevien parien avioliiton. Pohjois-Irlannissa samaa sukupuolta olevien avioliitot on kielletty, vaikka ne muualla Britanniassa on sallittu.

Kansanäänestyksen jälkeen Irlannin parlamentti säätää uuden avioliittolain, jonka pitäisi tapahtua lähiviikkoina. Ensimmäiset uuden lain sallimat avioliitot voitaisiin solmia vuoden lopulla.

Suosittelemme