Hyppää sisältöön

Idän juna Allegro ei kuljeta matkustajia entiseen malliin

Helsinki–Pietari-junareitti ei vedä entiseen malliin. Matkustajien määrä on laskenut neljänneksen vuoden takaisesta. Nyt VR kauppaakin junalippuja itään alehinnoin. Myös risteilymatkustajia on Helsingin ja Pietarin välillä jopa kolmannes viimevuotista vähemmän.

Allegro-juna laiturissa.
Kuva: Yle
Tuomas Keränen

VR:n Allegro-juna hohti uutuuttaan vuonna 2010. Silloin raideyhteys Pietariin Helsingistä kiinnosti niin suomalaisia kuin venäläisiäkin. Huippuvuonna 2013 matkaajia kulki raiteilla jopa lähes puoli miljoonaa, mutta vuosi sitten maaliskuussa junamatkustajien määrä taittui. Silloin matkustajia oli 50 000 vähemmän, noin 420 000 matkustajaa.

Tänä keväänä alavireinen sävel on edelleen jatkunut.

Tänä vuonna matkustajia on ollut neljänneksen vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Päivi Minkkinen

– Tänä vuonna matkustajia on ollut neljänneksen vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, kertoo VR:n Venäjä-toimintojen johtaja Päivi Minkkinen.

Helsingin ja Pietarin välisiä raiteita on kulutettu keskimäärin 30 000 matkan kuukausivauhtia. Tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden alkusaldo on kuitenkin kymmeniä tuhansia matkoja perässä keskiarvon.

Matkustajista yli puolet on venäläisiä, reilu kolmannes suomalaisia. Aleksander Vakhitov sai matkustaa rauhassa ystäviään tapaamaan.

– Juna ei ollut täysin tyhjä, mutta odotin siellä olevan enemmän väkeä. Oli hieman yllättävää, Vakhitov toteaa.

Mollisävelet soivat myös laivaterminaalissa

Myös Itämerellä Helsingin ja Pietarin välinen veto on hiipunut. Venäläisiä risteilymatkustajia on vuotta aiempaan verrattuna kolmannes vähemmän.

– Viime vuonna meillä oli venäläisiä risteilyasiakkaita 700–800 per käynti, nyt heitä on 400–500, kertoo St. Peter Line Limitedin Suomen sivuliikkeen toimitusjohtaja Roland Forssell.

Suomalaiset risteilevät venäläisiä harvemmin. Keskimäärin 200–300 suomalaista matkustaa Pietarin nähtävyyksien perään.

– Vuodenvaihteessa, tammi-helmikuussa se oli 40 prosenttia matalammalla kuin aikaisemmin.

Matkustajakatoa selitetään kalliilla ruplalla ja yleisellä taloustilanteella, jonka vuoksi matkustaminen on muutenkin laskusuunnassa. Silti vesillä on havaittavissa orastavaa kasvua.

– Nyt kun katsotaan toukokuun alkuviikkoja, niin pientä piristystä on huomattu. Lähestytään sitä samaa tasoa joka oli viime vuonna. Ollaan perässä sellainen 10–15-prosenttia, Roland jatkaa.

Kasvua toivotaan erityisesti kiinalaisten ja saksalaisten lisääntyneestä kiinnostuksesta Pietaria kohtaan.

– Kiinalaiset ovat löytäneet tämän reitin viimeisen puolen vuoden aikana. Siitä käy kiittäminen lisääntynyttä markkinointia. Varausjärjestelmä näyttää myös, että 11 000 saksalaista on varannut risteilyn Pietariin syksyyn mennessä.

Matkustajamäärien nousua ei odoteta raiteilla

Samaa positiivista suuntausta ei nähdä Allegro-junissa, vaikka hinnoittelua on rustattu uusiksi. Esimerkiksi maanantaisin ja torstaisin myydään tällä hetkellä edullisimpia lähtöjä.

Lähestytään sitä samaa tasoa joka oli viime vuonna.

Roland Forssell

– Ei odoteta mitään vahvaa vilkastumista, valitettavasti, mutta pyrimme omin toimin vaikuttamaan siihen, että junamatkustaminen kiinnostaisi enemmän.

Ensimmäistä kertaa Helsingistä Pietariin junalla matkustava Erkki Jokikokko toteaa, että hinnoittelulla voi saada lisää asiakkaita.

– Eihän tämä ihan ilmainen ole tämä juna ensinnäkään ole. Aika arvokas on verrattuna esimerkiksi bussilla menemiseen. Ja toisaalta, ainakin suomalaisia mietityttää Venäjän tilanne ja mitä maailmalla noin yleisesti tapahtuu. Minua se ei kyllä pelota tippaakaan, hän lopettaa.

Suosittelemme sinulle