Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Haudutettua horsmaa ja nokkosmunakasta – kekseliäs käyttää villiyrttejä ruoanlaitossa

Luonnossa villeinä kasvavat yrtit ja kasvit voivat olla viherpeukaloille vitsaus, mutta toiset hyödyntävät niitä mielikuvituksellisesti ruoanlaitossa. Nokkosesta voi tehdä munakasta tai keittoa, voikukkaa voi lisätä salaatteihin ja vadelman sekä koivun lehdistä voi hauduttaa teetä.

Nokkonen on villiyrtti, jota voi käyttää ruoanlaitossa.
Kuva: Hanne Leiwo / Yle
Mirva Ekman
Avaa Yle-sovelluksessa

Nokkonen, maitohorsma, voikukka, jauhosavikka – pihamaalla ja metsiköissä rehottavat rikkakasvit voivat ärsyttää joitakin, mutta kekseliäs kokki käyttää näitä luonnonkasveja hyväkseen ruoanlaitossa ja teen hauduttamisessa.

Seinäjokelainen Auli Laitila on kerännyt villiyrttejä ja -kasveja jo 1970-luvulta saakka. Osan metsän antimista hän kuivattaa, mutta esimerkiksi teetä hän hauduttaa myös tuoreista kasveista.

Nokkosta munakkaaseen ja keittoihin

Polttava nokkonen muuttuu kuivattamisen jälkeen monikäyttöiseksi ruokatarvikkeeksi. Auli Laitilan mukaan kasvista saa nokkoskeittoa, sitä voi lisätä sämpylätaikinaan ja munakkaaseen tai tehdä muhennosta.

– Nokkonen kannattaa kerätä noin parikymmentä senttiä pitkänä. Jos nokkosta kasvaa jollakin sopivalla paikalla muuten, sitä voi kesän mittaan niittää, niin se versoo uutta kasvia. Näin nokkosta voi käyttää pitkin kesää, Laitila vinkkaa.

Auli Laitila kuivaa nokkosen lehtiä saunassaan.
Auli Laitilan sauna on tällä hetkellä varattu nokkosia varten. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Laitila kerää nokkosia talteen ennen kaikkea keväisin ja kuivattaa niiden lehdet ja varret omassa saunassaan.

– Lämmitämme saunaa kuivaamisvaiheessa patterilla, eli kiuasta ei lämmitetä. Lämpöä saisi olla korkeintaan noin 35 astetta. Nokkonen on kuivanut silloin, kun oksa ei ole lötkö, vaan tikkumainen ja kuiva. Kuivauksen jälkeen purkitan ne, mutta jauhoa nokkosista ei kannata tehdä, siinä häviää hyviä aromeja, Laitila neuvoo.

Maitohorsmaa ja voikukkia

Auli Laitila keräämässä villikasveja luonnosta.
Auli Laitila on kerännyt nokkosia ja muita luonnon antimia 1970-luvulta lähtien. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Maitohorsma ja voikukat leviävät suhteellisen herkästi, mutta pois kitkemisen sijaan kasveja voi Auli Laitilan mukaan käyttää kotikeittiössä.

– Meillä kasvaa mökillä erittäin paljon maitohorsmaa, ja sitä tulee kerättyä keväisin. Tätä voi käyttää myös parsan tapaan, eli höyryttää varsia ja syödä voin kanssa, Laitila kertoo.

Voikukkaa voi puolestaan hauduttaa teeksi tai käyttää sellaisenaan salaateissa.

– Sanotaan, että voikukka ja siinä oleva niin sanottu valkoinen mönjä tekisi hyvää maksalle. Yleensä voikukka neuvotaan keräämään ennen kukintaa, ja sahanterälaitaiset lehdet ovat kitkerämpiä kuin sileät ja pyöreät lehdet, kertoo Laitila.

Teen hauduttamiseen käy moni kasvi

Auli Laitila hauduttaa teensä keväisin ja kesäisin tuoreista ja talvisin kuivatuista kasveista.

– Sekoitan talvella usein teehen puutarhassa kasvatettuja yrttejä, kuten minttua. Se antaa hyvää makua villiyrteille, jotka voivat maistua heinävedeltä.

Laitila pitää käsissään tämän hetken hittituotetta, jota ei myöskään tarvitse yleensä kovin kaukaa etsiä.

Tuoreista villiyrteistä voi hauduttaa teetä.
Tuoreista villiyrteistä ja kasvien lehdistä voi hauduttaa teetä. Kuva: Mirva Korpela / Yle

– Vadelman lehdet ovat tämän hetken hittituote ja näitä on helposti saatavilla. Vadelman lehtiä voi käyttää myös koko kesän ajan, vinkkaa Laitila.

Älä poimi mitä sattuu

Tietämätön yrttien kerääjä voi poimia mukaansa metsästä vaarallisia kasveja.

– On se vaarana, että kerää myrkyllisiä kasveja. Pitää perehtyä aiheeseen ja pysyä aluksi kasveissa, jotka varmasti tunnistaa. On olemassa myös kirjallisuutta, josta voi opetella kasveja. Opetan lapsenlapsillenikin, että kaikkea ei saa suuhunsa pistää, kertoo Auli Laitila.

Nokkosten ja muiden kasvien kasvupaikkojakin kannattaa tarkistella.

Villiyrttejä ja -kasveja.
Keväisestä luonnosta voi poimia omaan keittiöönsä vaikkapa koivua (vas.), vadelmaa, nokkosta, mustaherukkaa, pihlajaa, maitohorsmaa, poimulehteä, voikukkaa, mesiangervoa ja kuusenkerkkää. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

– On olemassa muun muassa periaate, että tunkion tai huussin takaa ei kerätä, hymyilee Laitila.

– Täytemaakasassa voi kasvaa paljon nokkosia, mutta jos en tunne täytemaan alkuperää, en poimi nokkosia sieltä. Kompostikasassa, jossa kasvaa herkästi nokkosia, kannattaisi niiden antaa olla vesisateen jälkeen noin kaksi – kolme päivää paikallaan ennen keräystä. Siten niistä poistuu nitraatit auringonpaisteessa, kertoo Laitila tarkistaneensa kirjallisuudesta.

Suosittelemme sinulle