Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Pelkkä koulutus ei kokkia tee – kuviteltu ammattitaito voi haitata työllistymistä

TE-toimistot ja yksityiset henkilöstövälitysyhtiöt tiivistävät yhteistyötään työnhakijoiden ja työpaikkojen kohtaamisen parantamiseksi. Työnvälitystä on haitannut ongelma, että tietyllä nimikkeellä työtä hakeva ei työnantajan näkökulmasta välttämättä olekaan pätevä haettuun tehtävään.

Kokki valmistaa ruokaa ravintolan keittiössä.
Kuva: Mika Moksu / Yle
Vesa Sundqvist
Avaa Yle-sovelluksessa

Henkilöstövälitysyhtiö Opteam haki Lohjalla kokkeja töihin yhteistyössä TE-toimiston kanssa. 30 kokille lähetettiin TE-toimiston työhönosoitus, mutta vain puolet heistä ilmoittautui haastatteluun ja kahdelle on löytynyt töitä.  Kortistosta hakee kokin töitä yli 200 kokkia, mutta vain harvan pätevyys riittää työnantajille.

– Meillä on asiakkaita ja työnhakijoita laidasta laitaan ja kysymys on siitä, kuinka paljon kukin osaa. Hakijoita on huippuosaajista aivan niihin, jotka ovat juuri tulleet työmarkkinoille ja työkokemusta on nolla, sanoo Uudenmaan TE-keskuksen johtaja Jarmo Ukkonen.

Se, että työttömyysturvan menettämisen riskillä haastatteluun jättää niin moni tulematta, herättää henkilöstövälittäjän epäilyt tuen väärinkäytöstä.

–  Tässä on riskinä tietysti, että ne jotka eivät edes halua töihin, kuluttavat myös niiden varoja, jotka aidosti oikeasti etsivät töitä ja olisivat valmiita niitä vastaanottamaan, toteaa henkilöstövälitysyritys Opteamin toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen.

TE-toimiston johtaja Ukkonen on tulkinnassaan ymmärtäväisempi.

– Me olemme joskus tutkineet, että loppujen lopuksi se varsinaisten työhaluttomien määrä on yllättävän pieni. Yleensä on aina jokin muu syy, miksi asiakas ei reagoi siihenn osoitukseen.

Oikea osaaminen ja työpaikat pitää saada kohtaamaan

Vaikka kokemus olisi jäänyt koulutasolle, voi työnhakija kummitella tilastoissa kokkina tai muuna ammattilaisena pitkäänkin. Henkilöstövälittäjän mukaan yllättävän sitkeässä istuu asenne, että pitkittyvän työttömyyden myötä uhkaavan työmarkkinoilta putoamisen uhallakin pidetään kiinni jopa kuvitellusta ammattilaisuudesta, vaikka muita tehtäviä olisi tarjolla.

– On vähän kapunkilegenda ja myytti, että ammatti-identiteetti murtuisi siitä, jos välillä tekee jotain muuta työtä. iIse asiassa se voi olla omaakin ammattitaitoa vahvistava kokemus, sanoo Vanhala-Harmanen.

TE-toimistot ja henkilöstövälitysyritykset ovat pääsemässä eroon toisiaan vierastaneista asenteista ja työllistymisen ongelmia pyritään purkamaan yhteistyössä. Pilottihankkeissa etsitään molempien vahvuuksia.

– Esimerkiksi henkilöstövälitysyrityksille vuokratyö, joka on kuitenkin hyvä keino työllistyä myös vakituiseen työsuhteeseen, on hyvin nopean työllistymisen keino, Vanhala-Harmanen toteaa.

Suosittelemme