Sepp Blatter, 79, on toiminut Fifan puheenjohtajana 17 vuotta. Tuona aikana kansainvälistä jalkapalloliittoa ovat ravistelleet useat kohut. Puheenjohtaja Blatterin maine on ainakin Euroopassa pahasti ryvettynyt, mutta sveitsiläinen on ja pysyy vallan kahvassa.
Tuorein Fifan lahjusskandaali paljastui tiistaina, kun liiton toimisto ratsattiin ja useita johtomiehiä pidätettiin. Alla on katsaus Blatterin aikakauden muihin skandaaleihin.
Vuoden 1998 puheenjohtajavaalit
Blatterin valtaannousu on keskeinen Fifan modernin historian ja Qatarin vaikutusvallan hahmottamiseksi.
Joao Havelange oli johtanut Fifaa 24 vuotta ja hän tuki voimakkaasti oikean kätensä Blatterin puheenjohtajuutta. Fifan varapuheenjohtaja Lennart Johansson lupasi taloudellista läpinäkyvyyttä, mutta ruotsalainen hävisi vaalit äänin 80-110.
Fifan johtoryhmässä ollut qatarilainen Mohammed bin Hammam teki tärkeää työtä Blatterin kampanjan eteen ja silloinen Qatarin emiiri antoi lentokoneensa sveitsiläisen käyttöön. Raporttien mukaan Blatter lahjoi afrikkalaisia edustajia 50 000 dollarilla ennen Pariisin äänestystä.
Qatarin kysymys
Qatarin valinta vuoden 2022 MM-kisojen isäntämaaksi oli Blatterin kolmannen kauden räjähdysherkin päätös ja se on myös pysynyt otsikoissa koko neljännen kauden ajan.
Qatarin isännyys nosti ennen kaikkea Bin Hammamin osakkeita, sillä hän oli päättänyt hakea Fifan puheenjohtajuutta 2011. Vaikka Blatter ei välttämättä äänestänyt Qatarin puolesta, on hänen maineensa kärsinyt huomattavasti päätöksestä.
Venäjän (2018) ja Qatarin MM-kisavalinnat osoittivat, mikä Fifassa mättää pahiten. The Sunday Timesin laaja raportti paljasti korruption valintojen yhteydessä. Blatterin alaisuudessa Fifaan on pesiytynyt lahjonnan kulttuuri ja piittaamattomuus säännöistä.
Qatarin MM-kisat ovat aiheuttaneet laajalti otsikoita myös korruptioskandaalien lisäksi. Amnestyn tuoreen raportin mukaan ulkomaalaiset siirtotyöläiset rakentavat MM-kisojen puitteita järkyttävissä oloissa ja käytännössä ilman minkäänlaisia oikeuksia. Raportin mukaan pelkästään vuonna 2014 Qatarissa kuoli 411 työläistä.
Oma soppansa on ollut myös Qatarin MM-kisojen ajankohta. Pitkän jahkailun jälkeen Fifa päätti siirtää kisat kuumien olojen vuoksi kesältä marras-joulukuulle.
2011 puheenjohtajavaalit
Blatterin entinen liittolainen Bin Hammam haastoi sveitsiläisen vuoden 2011 puheenjohtajavaaleissa. Blatter lupasi ensin Euroopan jäsenliitoille ja myöhemmin kaikille Fifan jäsenille, ettei hän hae jatkokaudelle 2015, mikäli hän voittaa vaalit.
Tiukassa kilpailussa Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian alueen jalkapalloliiton (CONCACAF) 35 ääntä olivat avain voittoon. Blatter lupasi CONCACAF:n kokouksessa liitolle miljoona dollaria Fifan rahaa kuukausi ennen äänestystä.
Bin Hammam vastasi seuraavalla viikolla, kun hän tarjosi 40 000 dollaria käteistä kaikille Karibian delegaateille. Seurannut lahjontaskandaali pakotti Bin Hammamin vetäytymään kisasta ja Blatter voitti vaalit.
"Kömpelö" voitelurahojen kanssa
Blatterin valtakauden alkupuolella Fifan entisen markkinointikumppanin ISL:n lahjontaskandaalit olivat jatkuvasti pinnalla. Kohut pakottivat Fifan kunniapuheenjohtaja Havelangen eroamaan vuonna 2013.
Havelangen entinen vävypoika Ricardo Teixera, joka toimi Fifan johtoryhmässä, sai lahjuksina miljoonia dollareita MM-kisojen kaupallisista sopimuksista. Fifan kritisoijat uskoivat, että kohu kaataisi Blatterin, mutta sveitsiläinen selvisi jälleen kuin koira veräjästä.
Blatter torjui lakimiesten yritykset paljastaa muita lahjusten ottajia ja Sveitsin korkeus oikeus vapautti puheenjohtajan syytteistä vuonna 2013. Tuomari Joachim Eckert totesi, että Blatterin toimet olivat kömpelöitä, mutta virkarikkomusta hän ei ollut tehnyt.
MM-kisojen lippuhuijaukset
Jack Warner toimi CONCACAF:n puheenjohtajana vuosina 1990-2011. Warner tuli tunnetuksi MM-kisojen vapaalippujen suurena ystävänä ja hänen kiinnostuksensa oli korkeimmillaan vuonna 2006, kun hänen kotimaansa Trinidad ja Tobago selvisi MM-kisoihin.
Warnerin perhe omistaa matkailutoimiston, jolla oli monopoli trinidadilaisten kannattajien MM-lippuihin ja hänen perheensä hyötyi diilistä yli 900 000 euroa. Fifa tyytyi "paheksumaan" Warnerin toimia.
Myös Warnerin kollega Fifan johtokunnasta Ismail Bhamjee jäi kiinni lippuhuijauksesta. Botswanalainen yritti myydä lippuja Trinidad ja Tobagon otteluun Englantia vastaan kolminkertaisella hinnalla.
MM-kisojen valintaprosessien hämäryydet
Myös ennen Venäjän ja Qatarin valintaa kisaisänniksi on Fifassa tapahtunut kummia valintaprosessien aikana.
Saksa voitti MM-kisojen isännyyden vuodelle 2006 sen jälkeen kun Oseanian delegaatti Charles Dempsey oli mystisesti kadonnut. Hän ei ollut antamassa oletettua ääntään Etelä-Afrikalle ja Saksa voitti viimeisellä kierroksella äänin 12-11. Näin Blatterin ei tarvinnut turvautua uusintaäänestykseen.
Etelä- Afrikka sai kisat vuodeksi 2010, kun Marokko jäi toiseksi äänestyksessä. Myös tuolloin äänestyksessä syntyi kohu, kun The Sunday Timesin todisteiden mukaan Marokon delegaatio lahjoi muuan botswanalaisen Ishmael Bhamjeen 150 000 dollarilla.
Fifa äänestää perjantaina puheenjohtajan tulevaksi neljäksi vuodeksi Zürichissä.