Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

WinCapitasta tuloja saaneet tuomittiin antamaan rahat pois

Ylivieskan-Raahen käräjäoikeus tuomitsi lisää WinCapitasta hyötyneitä maksamaan rikoshyötynä saatuja rahoja valtiolle. Oikeus ei suostunut kohtuullistamisiin pienituloisten eläkeläisten kohdalla.

Tuomarin nuija pöydällä oikeussalissa.
Kuva: Yle
Anna Leppävuori
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi maanantaina viisi pohjoispohjalaista menettämään valtiolle rikoshyötynä WinCapitasta saamiaan rahoja.

Neljä miestä ja yksi nainen tuomittiin kukin menettämään valtiolle WinCapitasta saamiaan voittoja. He olivat liittyneet WinCapitaan vuosina 2004-2006 ja sijoittaneet siihen joitakin tuhansia tai kymmeniätuhansia euroja ja jääneet voitolle 16 000 - 35 000 euroa.

Osan kohdalla summat olisivat olleet tuhansia euroja tätä suurempia, mutta käräjäoikeus otti huomioon WinCapita-voitoista aikoinaan maksettuja veroja, joista ei ollut tehty verottajalle oikaisuvaatimusta.

Osa voittoa saaneista oli hakenut vaatimuksen kohtuullistamista muun muassa eläkkeen pienuuden takia. Oikeus ei hyväksynyt vaatimuksia. Oikeus myös katsoi, että sillä ei ole merkitystä, ovatko voittoja keränneet toimineet vilpittömin mielin, koska klubin toiminnassa on syyllistytty rikoksiin.

Jopa satojentuhansien rikoshyötyjä tuomittu menetettäväksi

Viime perjantaina Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi neljä miestä menettämään rikoshyötynä valtiolle kaikkiaan yli 400 000 euroa.

Käräjäoikeuden mukaan menettämisvaatimus perustuu Hannu Kailajärven tekemin rikoksiin eli törkeän petokseen ja rahankeräysrikokseen. Vantaan käräjäoikeuden vuonna 2011 antaman tuomion mukaan Kailajärvi syyllistyi törkeään petokseen. Helsingin hovioikeus piti voimassa törkeästä petoksesta annetun tuomion vuonna 2013. Lisäksi hovioikeus tuomitsi Kailajärven rahankeräysrikoksesta. Korkein oikeus myönsi muutoksenhakuluvan ja katsoi Kailajärven syyllistyneen rahankeräysrikokseen. Kailajärven saamat tuomiot ovat lainvoimaisia.

Oulun syyttäjäviraston kihlakunnansyyttäjä Maarit Ketonen on aiemmin sanonut, että Itä- ja Pohjois-Suomessa sijoitusklubiin kuului satoja ihmisiä. WinCapita-oikeudenkäyntejä käytäneen vielä useita.

Suosittelemme sinulle