Hyppää sisältöön

Löytyikö Maskusta harvinainen luolamaalaus? – Suomen luolista valmistui tietoteos

Mätikän luolasta löytynyt punainen muutaman kämmenen kokoinen läntti ei vielä ole varmistunut ihmisen tekosiksi, mutta tunnusmerkit ovat vahvat.

Mies kömpii luolaan.
Tietokirjailija Tuomo Kesäläinen ja kalliomaalausten dokumentoija Ismo Luukkonen kertovat luolista ja kalliomaalauksista.

Suomen luolista on tehty kattava tietoteos. Siinä esitellään yli tuhat luolaa. Luolat paljastavat edelleen uusia yllätyksiä myös tutkijoille. Viime vuosina luolista on löytynyt kulttuurihistorian lisäksi myös aiemmin tuntemattomia eliöitä.

Suomen luolat -teos pohjautuu Helsingin yliopiston geologian ja paleontologian professorin Veli-Pekka Salosen sekä geologien Aimo Kejosen, Sakari Kieloston ja Seppo I. Lahden vuonna 1982 aloittaman ja edelleen jatkuvan luolaprojektin tallentamiin aineistoihin.

Kirjan on koonnut naantalilainen Tuomo Kesäläinen. Hän on aiemmin työstänyt jo kaksi kirjaa, joista toinen esittelee Varsinais-Suomen luolat ja toinen Suomen rotkot.

Uutuuskirjassa esitellään mm. Maskusta löytyvä harvinainen luolamaalaus. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole saatu varmuutta siitä, onko maalaus todella ihmisen tekemä ja ajoittuisi kivikaudelle. Löytö on ainutlaatuinen, sillä Suomen kalliomaalaukset ovat yleensä avoimilla kallioseinillä tai rotkoissa.

Yllä oleva video esittelee Mätikän luolaa ja uutta kirjaa.

Suosittelemme sinulle