Hyppää sisältöön

Avokadon ja parsan kasvatus aiheuttaa vesipulaa Perussa

Perun pääkaupunki Lima on yksi maailman kuivimmista kaupungeista, jossa puhtaan juomaveden puutteesta kärsii 1,5 miljoonaa ihmistä. Vähää vettä käytetään kuitenkin Suomessakin myytävien avokadojen ja parsojen viljelyyn, kertoo Ylen Silminnäkijä-raportti.

Perussa kasvatetaan parsaa suomalaisiinkin marketteihin. Kasvatus pahentaa mm. pääkaupungin Liman vesipulaa. Kuva: Hannele Valkeeniemi / Yle

Suomessa myytävät avokadot, parsat ja granaattiomenat ovat osaltaan lisäämässä juomavesipulaa Perussa. Pääkaupunki Lima on yksi maailman kuivimmista kaupungeista, jossa arviolta 1,5 miljoonaa ihmistä kamppailee joka päivä saadakseen jostain juomakelpoista vettä.

Ylen Silminnäkijä-ohjelma seurasi perheitä, jotka joutuvat jopa kerjäämään vettä, koska sitä ei ole muuten saatavilla.

Samaan aikaan läheisellä aavikolla kasvatetaan Suomenkin kauppaketjuille paljon vettä vaativia vihanneksia. Tämä tapahtuu Maailmanpankin lainoituksella. Tavoitteena on nostaa Peru köyhyydestä.

Talous onkin kasvanut, mutta juomaveden kustannuksella. Peru on tällä hetkellä maailman suurin parsan viejä.

Kuva: Sam Kingsley/ Henry Richards

- Ihmisten pitää käyttää suolaista vettä, kun puhdas makea vesi menee parsan ja rypäleiden kasvatukseen, toteaa Santos Cerrato. Hän edustaa Liman eteläpuolisen Ican veden kuluttajien järjestöä.

Vientitilat ovat ostaneet alueen kaivoja vuodesta 1996 lähtien.

Toteutuuko ympäristövastuu?

Silminnäkijä pyysi Keskon ja S-ryhmän kannanottoa vihannesten sisäänostossa käytettäviin periaatteisiin, mm. tuotteiden vesijalanjälkeen. Kauppaketjut vastasivat sähköpostitse. Viesteistä ilmenee, että Perun juomavesipulan todellisuus ei ole kovin hyvin tiedossa.

S-ryhmä ostaa Perusta banaaneja, mangoja ja tankoparsaa. Suurin tuoteryhmä on reilun kaupan banaanit. K-ryhmä tuo Perusta mm. avokadoja ja parsaa.

Ihmisten pitää käyttää suolaista vettä, kun puhdas makea vesi menee parsan kasvatukseen

Santos Cerrato, Peru

S-ryhmä kertoo, että he ostavat vain tuotteita, joilla on vastuullisesta tuotannosta kertova GlobalGAP-sertifiointi (Good Acricultural Practise).

“Järjestelmässä mukana olevilta tiloilta arvioidaan kasteluvesijärjestelmät ja veden kestävä käyttö. Perussa on  viime vuosina panostettu erityisesti kasteluvesijärjestelmien optimointiin”, vastaa SOK Marketkaupan ketjuohjauksen viestintäpäällikkö Outi Hohti.

Limassa osa perheitä joutuu jopa kerjäämään vettä kanistereihinsa. Kuva: Sam Kingsley/ Henry Richards

“Toimintasuunnitelmamme mukaisesti alamme vuoden 2015 aikana kartoittamaan omien merkkien tavarantoimittajien vesijalanjälkeä niissä tuoteryhmissä, joissa vesi on olennainen näkökohta”, kirjoittaa puolestaan Keskon päivittäistavarakaupan tiedottaja Minttu Tirkkonen.

“Vaikka meillä ei ole käytössä tuotantoketjun vesijalanjälkimittaria tai muita suoranaisia mittareita, suhtaudumme hupenevien vesivarantojen  aiheuttamiin ympäristö- ja sosiaalisiin vaikutuksiin suurella vakavuudella. Seuraamme tiiviisti alan kehitystä sekä aiheesta käytävää kansainvälistä keskustelua”, todetaan S-ryhmästä.

Miksi aavikolla pitää kasvattaa avokadoa?

Ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet Maailmanpankkia keinoista, joilla Perua yritetään nostaa köyhyydestä. Oikeana keinona ei pidetä avokadojen kasvatusta aavikolla.

Paikalliset maanviljelijät syyttävät suuria maatalousjättejä maan kuivattamisesta. Tässä oli aiemmin viljava maa. Kuva: Sam Kingsley/ Henry Richards.

Perun pääkaupungissa Limassa 1,5 miljoonaa ihmistä joutuu tulemaan toimeen vain 5 litralla vettä päivässä. Tämä on selvästi alle sen, mitä Maailman terveysjärjestö WHO pitää minimimääränä perustarpeita varten. 

Silminnäkijä-ohjelmassa perheet kertovat, miten joutuvat käyttämään tankeista tulevaa, seisonutta vettä. Se levittää tauteja, mm. dengue-kuumetta. Vesipula iskee juuri köyhiin, rikkaiden nurmikenttiin riittää kasteluvettä.

Kansainvälinen ilmastopaneeli on arvioinut, että viiden vuoden kuluessa puhtaan veden puute koskee maailmassa 1,5 miljardia ihmistä.

Toimittaja: Sam Kingsley

Lisää aiheesta Silminnäkijä: Juomaveden loppu Yle TV2 to 28.5.2015 klo 20

Suosittelemme sinulle