Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Lääke kansantautiin sytytti oppiriidan: täsmälääke vai vaarallinen hormonihoito?

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitamisesta on kasvanut lihava riita. Sen keskiössä on kilpirauhasen vajaatoimintaan annettava T3-hormoni, josta ei THL:n uuden selvityksen mukaan ole juuri hyötyä ja joka on päätetty rajata julkisen palveluvalikoiman ulkopuolelle. Osa kilpirauhaspotilaista kuitenkin on kokenut saaneensa lääkkeestä apua ja syyttää viranomaisia lääkärien ajojahdista.

Nainen katselee sumun läpi.
Kaikki tuntui ennen sumealta, kuin harsokankaan läpi nähtynä, kuvaa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava nainen. Kuva: Tuomas Hirvonen / Yle
Anna Leppävuori
Avaa Yle-sovelluksessa

Oululainen Nina Piirala-Kivilahti kuvaa katselleensa maailmaa aiemmin kuin harsokankaan läpi.

Hänellä ei ole vuosiin ollut toimivaa kilpirauhasta. Ennen hänen piti syödä kilpirauhasen vajaatoimintaan yleisimmin käytettävää T4-hormonia Thyroxinia kuusi tablettia päivässä. Lääkevalmistajan suositus oli kaksi tablettia päivässä. Eikä yksikään oireista kuten väsymyksestä helpottanut siitäkään huolimatta.

Piirala-Kivilahti sanoo, että useat lääkärit vähättelivät hänen kilpirauhasoireitaan eikä siitä välitetty, että hänen olonsa oli hirveä.

– En koe saaneeni apua. Tilannettani vähäteltiin ja haukuttiin jopa psyykkisesti sairaaksi. Sanottiin jopa, että olen stressaantunut ylensyöjä, joka ei tiedosta käyvänsä jääkaapilla, kun sanoin, että paino nousee ja vatsa ei toimi.

Pari vuotta sitten hän sai ystävältään vinkin eri paikkakunnalla toimivasta lääkäristä, joka voisi auttaa. Tutkimusten jälkeen lääkäri määräsi hänelle T3-hormonia. Piirala-Kivilahden lääkäri teki hoitopäätöksen mutta kuunteli hänen toivettaan.

Nyt hän sanoo elävänsä elämänsä parhaita aikoja. Hän sanoo, että viikko lääkkeen määräämisen jälkeen alkoi tuntua siltä, että hän katseli maailmaa vauvan tavoin tuorein aistein. Takana oli vuosikymmen vaikeita aikoja, jolloin töissä ei pystynyt keskittymään ja vapaa-aikana ei voinut muuta kuin nukkua.

– Koen olleeni erittäin sairas ja erittäin vaillinaista elämää elävä. Tällä lääkityksellä olen saanut elämäni takaisin.

Hän syö T3-hormonin lisäksi eläinperäistä kilpirauhasvalmistetta.

Uusi linjaus ei katso lääkitystä toimivaksi

Sosiaali- ja terveysministeriön yhteyteen perustettu uusi palveluvalikoimaneuvosto linjasi toukokuun lopussa, että T3-lääke kilpirauhasen vajaatoiminnan ainoana lääkityksenä ei kuulu julkisesti rahoitettuun palveluvalikoimaan. Siitä ei siis voi saada Kela-korvausta.

Tällä lääkityksellä olen saanut elämäni takaisin.

Nina Piirala-Kivilahti

Perusteena on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvitys.

– THL:n selvitysten perusteella ei ole olemassa näyttöä siitä, että näillä mittauksilla voitaisiin osoittaa kilpirauhasen vajaatoiminta. Ei ole myöskään näyttöä, että kilpirauhasen vajaatoimintaa voitaisiin hoitaa pelkällä T3:lla, sanoo neuvoston pääsihteeri Jaana Leipälä.

Neuvosto käsitteli T3-hoitoa Suomen endokrinologiyhdistyksen pyynnöstä. THL:n asiantuntijat tekivät kirjallisuuskatsauksen aiheesta.

Valvira on puuttunut lääkärien toimintaan

Ei ole myöskään näyttöä, että kilpirauhasen vajaatoimintaa voitaisiin hoitaa pelkällä T3:lla

palveluvalikoimaneuvoston pääsihteeri Jaana Leipälä.

Valvontavirasto Valvira otti viime vuonna selvitettäväksi joidenkin T3-hormonia määränneiden lääkärien toimet. Yhteensä lääkäreitä on kymmenkunta. Heistä kolmelta on rajoitettu väliaikaisesti ammatinharjoittamisoikeuksia kilpirauhassairauksien hoidossa. Kaksi on saanut varoituksen.

Lääkintöneuvos Markus Henriksson sanoo, että kyse ei ole pelkästään siitä, että lääkärit ovat määränneet T3-hormonia. Hän sanoo, että Valvira ei ole kieltämässä mitään lääkettä eikä estämässä sen määräämistä eikä se niin pystyisi edes tekemään. Valvira on tutkinut vain hyvin pientä osaa niistä lääkäreistä, jotka ovat määränneet T3:a, hän sanoo.

– Eräät lääkärit ovat määränneet T3-trijodityroniinia useille potilaille sillä tavalla, että he ovat aiheuttaneet Valviran saamien selvityksien ja arvion mukaan potilasturvallisuusvaaran. Monia potilaita ei ole tutkittu ennen hoidon aloitusta asianmukaisesti eikä seurattu asianmukaisella tavalla haittavaikutusten varalta.

Taustalla arvio vakavista haittavaikutuksista

Henriksson sanoo, että T3 voi aiheuttaa vakavia oireita, kun potilaalle tulee kilpirauhasen liikatoimintaa vastaava tila.

– Suomessa on ollut useissa keskussairaaloissa potilaita sisätautiosastolla vakavissa sydämen rytmihäiriöissä tämän lääkkeen epäasiallisen määräämisen takia.

Henrikssonin mukaan kun lääkäreiden toimintaa on lähdetty selvittämään, kysymys on ollut muustakin kuin yhden lääkevalmisteen määräämisestä. Hän sanoo, että voi olla, että joissain tapauksissa lääkkeen määräminen voi olla perusteltuakin.

– Olkoonkin, että se on harvinaista.

Kilpirauhaslääkkeitä: oikealla T3-hormoni Liothyronin ja taustalla eläinperäinen kilpirauhashormonivalmiste Thyroid.
Kilpirauhaslääkkeitä: oikealla T3-hormoni Liothyronin ja taustalla eläinperäinen kilpirauhashormonivalmiste Thyroid. Kuva: Anna Leppävuori / Yle

Valvira huolisssaan tuonnista ulkomailta

Henriksson sanoo olevansa huolissaan siitä, että sosiaalisessa mediassa T3:n kerrotaan auttavan kilpirauhasen vajaatoimintaan, mutta myös moniin muihin sairauksiin. Hänen mukaansa lääkettä saatetaan myös hankkia ulkomailta.

– Sosiaalisessa mediassa liikkuu tietoa, että T3 olisi ihmelääke oireyhtymiin, jotka eivät välttämättä ollenkaan selity kilpirauhassairaudella.

Vaarallinen lääke väärissä käsissä

Piirala-Kivilahti sanoo, että potilaan on "järkyttävän vaikeaa" saada apua, jos hänelle ei sovi perinteinen kilpirauhaslääkitys. Lääkärit eivät uskalla Valviran pelossa määrätä T3-lääkettä.

Sosiaalisessa mediassa liikkuu tietoa, että T3 olisi ihmelääke oireyhtymiin, jotka eivät välttämättä ollenkaan selity kilpirauhassairaudella.

lääkintöneuvos Markus Henriksson Valvirasta

Piirala-Kivilahti tunnistaa, että T3:n tehosta esitetään myös paikkansa pitämättömiä väitteitä. Ulkomaisilla sivustoilla T3:n kerrotaan auttavan muun muassa laihduttamiseen.

Hän myös sanoo, että kyseessä on voimakas lääke, jonka käyttöä pitää seurata. Hän mittaa sykettään, ruumiinlämpöään ja verenpainettaan.

– Ei ole oikein, että potilaita oikein hoitavat lääkärit joutuvat ajojahdin kohteeksi, jos yksittäinen potilas ei noudata annettuja ohjeita.

Suosittelemme sinulle