Hyppää sisältöön

Poliisi: "Nuoret ovat sekaisin kuin seinäkellot" – mutta eivät alkoholista

Juhlivat nuoret maustavat kaljan jauhetulla pillerillä tai vaihtavat keskioluen viinaan. Paikoin kannabista on helpompi saada kuin alkoholia, myöntää Hämeen poliisin komisario Pekka Kokkonen.

Kuva: Antti Karhunen / Yle

Vahvan viinan ja huumausaineiden käyttö on lisääntynyt nuorten juhlinnassa. Aikaisemmin nuoret juhlivat juomalla keskiolutta.

Nykypäivän trendi näyttää olevan, että huumeet ja lääkkeet kiilaavat perinteisen kaljoittelun ohi, vahvistaa poliisi.

– Alkoholin saaminen voi usein olla vaikeampaa kuin esimerkiksi kannabiksen, sanoo komisario Pekka Kokkonen Hämeen poliisista.

Kannabiksen kotikasvatus on lisääntynyt viime vuosina, ja sitä on helposti saatavilla katukaupassa.

Oireita vähätellään ja kielletään, kun tiedetään, että aineet ovat laittomia.

Sami Vire

– Alkoholin hankkimiseen tarvitaan täysi-ikäinen, joka välittää juotavat alaikäiselle. Vaikuttaa siltä, että paikoin kannabista on helpompi hankkia kuin alkoholia. Valitettavasti, komisario Kokkonen sanoo.

Myös ensihoitaja Sami Vire vahvistaa ilmiön.

– Helpompaa kuin saada alkoholia kaupasta on saada jotain muuta. Kaupoissa ollaan nykyään tarkkoja, enkä tiedä, löytävätkö nuoret esimerkiksi hakijoita.

Pilveä perustellaan cooliudella

Poliisin takavarikoinneissa tulee vastaan yhä enemmän viinaa, vodkaa ja muita vahvoja alkoholijuomia. Myös huumausaineet ovat kasvattaneet osuuttaan koko ajan.

– Nuoret ovat yhä useammin sekaisin kuin seinäkellot, mutta eivät haise alkoholille. Kun tapauksia on selvitelty, on käynyt ilmi, että yleensä on käytetty huumausaineita tai impattu, kertoo Kokkonen.

Pilvi on next level, ja kaikki jotka polttavat, myös juovat.

17-vuotias poika

Neljä lahtelaisnuorta kertoo juovansa useimmiten mietoja alkoholijuomia. Hakijoina ovat yleensä omat kaverit.

– Toiset juovat viinaa. Pilveä poltetaan ja ekstaasia käytetään, tytöt kertovat.

17-vuotias poika kertoo tuntevansa monia, jotka murskaavat vahvoja pillereitä alkoholin sekaan. Jokaisessa porukassa on hänen mukaansa joku, jonka kautta saa hankittua pilveä.

– Vähänkin vahvempi pilleri murskataan kaljan sekaan.

– Suurin osa perustelee pilveä sillä, että se on cool, amerikkalaista räppielämää. Pilvi on next level, ja kaikki jotka polttavat, myös juovat. Alaikäiset tytöt juovat usein valkoviiniä, ja pojat olutta. Ne, jotka juovat enemmän, eivät enää jaksa läträtä kaljalla.

Kesän vilkkain viikonloppu

Tämä viikonloppu on monelle nuorelle juhlan paikka.

Komisario Kokkonen ja ensihoitaja Vire kertovat, että viikonloppu on myös viranomaisille vilkkainta aikaa koko vuonna.

Toiset juovat viinaa. Pilveä poltetaan ja ekstaasia käytetään.

Lahtelainen tyttö

– Juhlijoissa on paljon alaikäisiä. Poliisin kenttätyössä näkee, ettei lapsi tai nuori kokemattomana alkoholinkäyttäjänä pysty arvioimaan käyttämänsä alkoholin määrää ja sitä, miten se vaikuttaa kehossa, sanoo Kokkonen.

Ensihoitaja Vire joutuu työssään maanittelemaan nuorilta tietoja, jotta heitä pystytään hätätilanteessa auttamaan.

– Oireita vähätellään ja kielletään, kun tiedetään, että aineet ovat laittomia. Varsinkin, jos kyseessä on jotain muuta kuin alkoholia ja käyttäjä on alaikäinen.

Ensihoidossa vilkkaaseen viikonloppuun varaudutaan ylimääräisien yksiköiden kera. Palvelut ovat kuitenkin tiukassa kuntien budjettien takia.

– Kapasiteettia ei hirveästi ole lisätä. Potilasturvallisuus huomioiden olemme lisänneet resursseja koulujen päättäjäisviikonlopulle.

Suosittelemme sinulle