Hyppää sisältöön

Suomessa asuva nuori somali neuvoo maanmiehiään: Älkää tulko tänne

Yusuf Alibashin mukaan afrikkalainen nuori hellii mielessään häikäisevää mielikuvaa Euroopasta. Nuoret uskovat, että täällä rikastuu, pääsee naimisiin kauniin naisen kanssa ja voi ostaa hienon auton.

Laiva täynnä ihmisiä.
Pakolaisia täynnä oleva laiva kuvattuna Libyan rannikon edustalla huhtikuussa. Kuva: Giuseppe Lami / EPA
Satu Krautsuk,
Kirsi Partanen

Somali Yusuf Alibashi uskoo, että yli 100 000 somalia on hukkunut viimeisen kymmenen vuoden aikana Välimereen. Eurooppaan pyrkivät ovat nuoria miehiä, naisia ja lapsia.

Yusuf Alibashi kertoo maanmiestensä haluavan Eurooppaan, koska nuoret miehet eivät löydä Somaliasta töitä eivätkä pääse opiskelemaan.

– Afrikkalainen nuori hellii mielessään häikäisevää mielikuvaa Euroopasta. Hän arvelee, että täällä rikastuu, pääsee naimisiin kauniin naisen kanssa ja voi ostaa hienon auton. Haave ei täällä toteudu.

"Laivalipun hinta 20 000 euroa"

Somalialaisten, sudanilaisten ja etiopialaisten reitti Eurooppaan kulkee Pohjois-Afrikan rannikolla olevan Libyan kautta.

– Lippu ihmissalakuljettajan vaaralliseen laivaan voi maksaa noin 20 000 euroa.

Haave ei täällä toteudu. Kukaan ei rikastu nopeasti, sillä raha pitää ansaita kovalla työllä.

Yusuf Alibashi

Yusuf Alibashi kuvaa Sudanin ja Somalian yhteiskunnallista tilannetta korruptoituneeksi ja kertoo, että siellä käydään kovaa taistelua vallasta ja rahasta.

Hän kuitenkin sanoo, että afrikkalaisen nuoren kannattaa nyt pysyä poissa Euroopasta. Perillä valkeneva todellisuus on isku vasten kasvoja.

– Ei tänne kannata tulla. Täällä on työttömyyttä, musta ihonväri ei auta työllistymään ja uskonnostakin voi olla haittaa.

Suomessa asumisen parhaina puolina Yusuf pitää rauhaa ja hyviä opiskelumahdollisuuksia.

– Mutta täällä ei kukaan rikastu nopeasti, sillä raha pitää ansaita kovalla työllä.

Luottakaa meihin

Yusuf Alibashin perhe elää Somaliassa. Hän kävi kotimaassaan lukion, mutta afrikkalainen todistus ei kelpaa täällä. Siksi hän kävi peruskoulun Suomessa. Syksyllä hän aloittaa opiskelut avoimessa yliopistossa.

Hän pyytää suomalaisia työnantajia luottamaan somaleihin.

– Meitä asuu Suomessa nyt 20 000 ja työhönpääsy on vaikeaa.

Suosittelemme sinulle