Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Ihmiset ja koirat ajavat koaloita yhä ahtaammalle Australian Queenslandissa

Kymmenmiljoonaisen koalakannan arvioidaan romahtaneen 45 000:een sen jälkeen, kun eurooppalaiset alkoivat muuttaa Australiaan.

Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa
Koala kävelee puunrunkoa pitkin kohti kameraa.
Koala eli pussikarhu. Kuva: Taronga Conservation Society.

Australian Queensland on ulottamassa koalan uhanalaismäärityksen koskemaan myös osavaltion pohjoisosia. Aiemmin koala on jo katsottu vaarantuneeksi lajiksi eteläosissa.

Ihmisasutuksen laajeneminen, auto-onnettomuudet ja koirien hyökkäykset ovat ajaneet koalat yhä ahtaammalle. Ihmisen ja hänen lemmikkieläimensä lisäksi koaloita ovat viime vuosikymmeninä vähentäneet kuivuus ja maastopalot.

Uhanalaiseksi määriteltynä koalan elinalueiden kartoitusta ja suojelua voidaan tehostaa, osavaltiohallitus sanoo. Pääministeri Annastacia Palasczukun mukaan hallitus on päättänyt tehdä kaikkensa koalakannan pelastamiseksi.

Australian koalansuojelusäätiön johtaja Deborah Tabart ei ole päätöksestä vaikutettu. Hänen mukaansa se ei välttämättä ole hyvä uutinen koalalle.

– Luulen, että osavaltion pääministeri sanoi liittovaltion ympäristöministerille, että osavaltion lainsäädäntö hoitaa homman. Niinpä luulen, että liittovaltio väistyy tässä asiassa, ja sitä koala juuri ei tarvitse, Tabart sanoo Australian yleisradioyhtiön ABC:n haastattelussa.

Hänen mukaansa koalojen suojeltu on näennäistä. Se on poliittista peliä, jossa rakennuttajat ovat kaulaansa myöten mukana, hän sanoo.

Koaloita arvioidaan olleen yli kymmenen miljoonaa, ennen kuin ensimmäiset britit muuttivat Australiaan vuonna 1788. Nykyisin koalakannan kooksi arvioidaan alle 45 000. Laskentaa hankaloittaa se, ettei puiden latvoissa viihtyviä eläimiä ole helppo havaita.

Suosittelemme