Hyppää sisältöön

Myanmar närkästyi kansanmurha-viittauksesta

Saksalaismiehittäjiä Unkarista paennut suursijoittaja George Soros näkee Myanmarissa samankaltaisuutta Euroopan natsiaikojen kanssa.

Pelastettuja pakolaisia Lhok Sukon -urheilustadionilla Sumatralla, Indonesiassa maanantaina.
Pelastettuja pakolaisia Lhok Sukon -urheilustadionilla Sumatralla, Indonesiassa maanantaina. Kuva: Zikri Maulana / EPA
Anniina Wallius

Myanmarin hallituksen mielestä Oslon tämänviikkoisessa kansainvälisessä kokouksessa esitettiin vinoutuneita ja negatiivisia näkemyksiä Myanmarin vähemmistöpolitiikasta.

Korkean tason ihmisoikeuskokous, johon osallistui muun muassa rauhannobelisteja, vaatii Myanmaria lopettamaan rohingya-vähemmistön vainoamisen. Kokouksessa esitettyjen kantojen mukaan nykytilannetta ei voi olla kutsumatta kansanmurhaksi. 

Kokoukseen osallistunut unkarilaistaustainen suursijoittaja George Soros sanoi, että Myanmarin tilanteessa ja natsi-Saksan toimissa on huolestuttavia samankaltaisuuksia. Soros onnistui piilottelemaan Unkarin miehittäneiltä natseilta.

Myanmarin ulkoministeriön lausunnossa kokousväkeä syytettiin yksipuolisuudesta. Kokouksessa ei otettu lainkaan huomioon, miten viranomaiset ovat pyrkineet rakentamaan luottamusta Rakhinen osavaltion enemmistön ja vähemmistön välille, ministeriö sanoi.

George Soros
George Soros Kuva: Andreas Gebert / EPA

Sen mukaan Myanmarissa bengalilaisille on myös annettu kansalaisuuksia, kun heidän on todettu asuneen kyllin kauan Myanmarissa. "Bengalilainen" on Myanmarin nimitys rohigya-vähemmistön jäsenille. Virallisesti he ovat Bangladeshista tulleita siirtolaisia vailla kansalaisoikeuksia, vaikka suvut olisivat asuneet Myanmarissa satoja vuosia.

Suosittelemme sinulle