Hyppää sisältöön

Iltalehti: Ay-liikkeen pyhät lehmät uhattuna – hallituksella lista rajuista painostuskeinoista

Juha Sipilän (kesk.) hallitus aikoo rokottaa ay-liikkeelle elintärkeitä asioita, mikäli yhteiskuntasopimuksesta ei päästä yksimielisyyteen, kertoo Iltalehti. Lehden mukaan hallitus olisi poistamassa ay-maksun verovähennysoikeuden ja perustaisi Kelaan kilpailevan työttömyyskassan.

Kuva: Yle

Hallituksella on salainen lista ammattiyhdistysliikettä vastaan, jos yhteiskuntasopimus ei maistu, paljastaa Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Lista pitää sisällään lainmuutoksia, joilla hallitus aikoo painostaa ammattiliittoja ja palkansaajien keskusjärjestöjä sopuun.

Listalla on kovia toimia ay-liikkeelle elintärkeitä asioita kohtaan.

Iltalehden tietojen mukaan hallitus kaavailee rajoittavansa tai poistavansa ammattiliittojäsenmaksujen verovähennysoikeuden. Myös laittomien lakkojen hyvitysakkoja korotettaisiin.

Lisäksi hallitus uhkaa perustaa Kelaan ammattiliitoista riippumattoman työttömyskassan, joka hoitaisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan maksun edullisemmin kuin liittojen kassat. Työttömyyskassat ovat liitoille tärkeä jäsenhoukutin.

Myös työehtosopimuksen yleissitovuuden murtamista harkitaan, mikäli yksimielisyyttä ei löydy.

Hallitus on linjannut, että jos työmarkkinajärjestöt eivät solmi palkkakustannuksia alentavaa yhteiskuntasopimusta, hallitus toteuttaa miljardin euron lisäleikkaukset ja lähes 500 miljoonan euron veronkiristykset.

Hallitus on vaatinut työmarkkinajärjestöjä sitoutumaan yhteiskuntasopimukseen 21. elokuuta mennessä. Maaliskuussa 2017 hallitus arvioi, onko yhteiskuntasopimus tuottanut halutut tulokset. Mikäli näin ei ole hallitus toteuttaa noin 1,5 miljardin euron lisäkiristykset.

Iltalehti perustaa tietonsa hallituspuoluelähteisiin, jotka ovat lehden mukaan vahvistaneet listan olemassaolon ja sisällön.

Suosittelemme sinulle