Hyppää sisältöön

Tuhat tonnia tamponeja, muoviryönää ja muuta kuonaa tukkii joka vuosi HSY:n viemäreitä

Kotikylpyhuoneen viemäriin heitetyt roskat saavat pahimmillaan jäteveden purkautumaan paineella takaisin ja aiheuttavat ilkeän vesivahingon. Pönttöön kuulumaton moska aiheuttaa vuosittain kymmeniä tukoksia myös kaupungin viemäriverkostoon.

Kuva: HSY
Maija Mokkila

HSY:n jätevedenpuhdistamoille päätyy vuosittain yli 1 000 tonnia viemäriin kuulumatonta roskaa. Moska kuormittaa puhdistamoita turhaan ja aiheuttaa sitä ennen pahoja tukoksia kaupungin viemäriverkostossa.

Esimerkiksi viime vuonna kaupunkien viemäreitä jouduttiin roskien takia rassaamaan lähes 80 kertaa. Luku on pysynyt pitkään lähes samana. Erityisen pahoja ovat suuret esineet, mutta pienemmätkin tavarat jäävät helposti kiinni viemäreiden mutkakohtien saumoihin ja tulppaavat jäteveden kulun vähitellen.

HSY:n Siisti viemäri -kampanjan viesti onkin yksinkertainen: Viemäriin kuuluvat vain pesu- ja huuhteluvedet eli sinne saa laittaa pelkästään wc-paperia ja sitä itseään.

Esimerkiksi toimistoissa tavallinen käsipaperi kyllä vettyy viemärissä muttei liukene veteen. Siinä muodostuu mössöä, joka on omiaan aiheuttamaan tukoksia jo kiinteistön putkistoissa. Jätevedenpuhdistamoille päätyy paljon myös vanupuikkoja ja -lappuja, terveyssiteitä ja tamponeja.

Pönttöön heitetään mitä ilmeisemmin myös paljon ruoantähteitä.

– Puhdistamoilla näkee nakkeja ja lihapullia, elleivät rotat sitten ole ehtineet syödä niitä jo aiemmin, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Anu Helosvuori.

Suosittelemme sinulle