Valtiovarainministeriö on laskenut, miten menojen leikkaukset ja verojen muutokset kohdistuvat eri väestöryhmiin. Maanantaina julkaistun laskelman mukaan väestöryhmistä kärsivät eniten eläkeläiset ja ikääntyneet, lapsiperheet ja työttömät. Työssäkäyvät ovat ainoa ryhmä, joka hyötyy hallituksen toimista.
Hallitusohjelmaa esitellessään Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että kipeät leikkaukset koskettavat kaikkia suomalaisia. Tervehdyspuheessaan presidentille tuore pääministeri jo myönsi, että leikkaukset eivät kohdistu yhtä kipeästi kaikkiin.
– Sekin on tosiasia, että leikkaukset eivät kohdistu yhtä kipeästi turvatussa työssä oleviin kansalaisiin, pääministeri Juha Sipilä sanoi
Vain työssäkäyvät hyötyvät
Menoja vähentäviä toimia ministeriön laskelmassa on 4,7 miljardia euroa, menoja lisääviä toimia 460 miljoonaa euroa ja verojen kevennyksiä 565 miljoonaa euroa.
Laskelman prosentit kuvaavat kuhunkin ryhmään kohdistuvien toimien osuutta kaikista laskelmaan mukaan otetuista toimista.
Luvut ovat negatiivisia, kun ryhmään kohdistuu menosäästöjä tai veronkorotuksia ja positiivisia kun ryhmään kohdistuu menojen lisäyksiä tai veronalennuksia.
Työssäkäyvät ovat ainoa ryhmä, joka hyötyy hallituksen toimista. Työssäkäyvien osuus niistä on 7 prosenttia.
Eläkeläisiin ja ikääntyneiden sekä lapsiperheiden osuus on -15 prosenttia, työttömien ja sosiaaliturvan osuus on -13 prosenttia. Opiskelijoiden osuus on -8 prosenttia.
Varsinaisia tulonjakovaikutuksia laskelmat eivät kerro. Ministeriö huomauttaa myös, että veromuutosten osalta laskelman kuva on epätäydellinen. Esimerkiksi välillinen verotus on toistaiseksi jätetty huomiotta. Toimien kohdentumista ei ole myöskään arvioitu suhteessa ryhmien osuuksiin yhteiskunnassa tai valtion budjetissa.
Lisää aiheesta maanantain A-studiossa TV1:ssä klo 21.