Hyppää sisältöön

MOT: Pokka vaatii rahoittajilta ympäristövastuuta

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka vaatii yritysrahoittajilta ympäristövastuuta biotaloushankkeiden ennakkoarvioinneissa.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka Kuva: Yle

Pk-sektorilla aloitetaan kierrätys- ja biohankkeita ilman, että hankkeiden kannattavuutta ja uuden teknologian toimivuutta on riittävästi arvioitu, Pokka sanoo MOT-ohjelmassa maanantaina.

Kansliapäällikkö muistuttaa, että elinkeino- ja innovaatiopolitiikan rahoittajat tekevät usein ensimmäiset arviot uusista yrityksistä.

– Mitä olen seurannut budjettirahoin hoidettuja ympäristövahinkoja, useinhan niihin  liittyy, että muut valtion viranomaiset ovat antaneet yritystukea.

Pokan mukaan ympäristöhallinnossa on keskusteltu tiiviisti siitä, kenen vastuulla on, että liiketoimintakonsepti kestää.

– On luotettava siihen, että toiminnanharjoittaja on selvillä siitä, mitä hakee. Ei voida lähteä siitä, että lupaviranomainen tai viime kädessä korkein hallinto-oikeus perustaisi rinnakkaisen tutkintakomission, joka testaa liiketoimintaidean kannattavuutta.

– Monesti taustalla on ollut rahoittajien arviointi siitä, onko liiketoiminta kannattavaa ja oikeaa, eikä se sitten ole ollutkaan, Pokka sanoo.

MOT:ssa kysytään, miksi lihayhtiö HKScan on rikkonut ympäristölupaansa viisi vuotta. Ohjelmassa kerrotaan myös, että kierrätysöljy-yritys Ekoportin ongelmajätteiden siivouskulut ovat kaatumassa veronmaksajalle.

MOT: Ympäristörötös kannattaa aina!

TV1 1.6. klo 20.00

Suosittelemme sinulle