Hyppää sisältöön

Arkkipiispa Kari Mäkinen: Palkkaani saa leikata verotuksen kautta

Arkkipiispa Kari Mäkinen on valmis osallistumaan hallituspuolueiden puheenjohtajien ehdottamiin hyvätuloisten palkanleikkauksiin, mikäli ne hoidetaan verotuksen kautta. Arkkipiispa muistuttaa, ettei oikeudenmukaista yhteiskuntaa voi rakentaa hyväntekeväisyyden varaan. Tästä syystä verotus olisi Mäkisen mielestä oikea ratkaisu.

Kari Mäkinen
Kari Mäkinen Kuva: Yle
Sannimari Lehtilä

Pääministeri Juha Sipilä on ehdottanut, että leikkausten ulottumattomissa elelevät hyväosaiset luopuisivat vapaaehtoisesti osasta tulojaan eräänlaisena hyväntahdon eleenä. Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo, että hänen palkastaan saisi mieluiten ottaa enemmän veroa.

Enemmistö katsoo huono-osaisuutta etäisyyden päästä.

Kari Mäkinen

Mäkinen sanoo, että hänestä hallitusohjelmassa on paljon hyvääkin, mutta näkökulman olisi suonut olevan lähempänä leipäjonoja.

– Minusta asioita olisi voinut katsoa enemmän niiden näkökulmasta, jotka ovat yhteiskunnassa kaikkein heikoimmassa asemassa, Mäkinen sanoo.

Mäkisen mielestä suurinta taakkaa joutuvat kantamaan ne, joiden edellytykset taakan kantamiseen ovat kaikkein heikoimmat.

– Toki se kertoo yleisestä asenteesta, mutta myös siitä, että yhteiskunnassa on tapahtunut sosiaalista eriytymistä. Enemmistö katsoo huono-osaisuutta etäisyyden päästä.

Vetoomus kohtuullisuudesta on tervetullut

Pääministerin ehdottama hyväosaisten vapaaehtoinen palkanalennus on Mäkisen mielestä tervetullut ajatus.

Vetoomus kohtuullisuudesta ja omastaan luopumisesta on erittäin tervetullut ja tarpeellinen, erityisesti niille, jotka ovat hyväosaisia.

Kari Mäkinen

– Vetoomus kohtuullisuudesta ja omastaan luopumisesta on erittäin tervetullut ja tarpeellinen, erityisesti niille, jotka ovat hyväosaisia. Myönnän, että tässä yhteiskunnassa minäkin kuulun hyväosaisiin. Eivät leikkaukset minun arkeani kosketa.

Mäkisen mukaan on kuitenkin kohtuutonta, että hyväosaiset voivat vapaaehtoisesti valita osallistumisensa, kun samanaikaisesti jo erittäin lujilla olevat ihmiset joutuvat pakosta kiristämään vyötä entistäkin tiukemmalle.

– Oikeudenmukainen yhteiskunta ei synny hyväntekeväisyyden kautta, vaan oikeudenmukaisten päätösten kautta, hän sanoo.

Arkkipiispa Mäkinen on siis valmis omalla kohdallaan palkanalennukseen.

– Kun se toteutetaan verotuksen kautta. Se on se yhteinen väline huolehtia oikeudenmukaisuudesta.

Suosittelemme sinulle