Aurinko vasta pilkistää Suomen kesässä, mutta ihotautien erikoislääkäri Tarja Mälkönen HYKS:stä kertoo jo vinkkejä paahteisten päivien varalle.
Hellepäivänä limedrinkki maistuu raikkaalta, mutta limeä pilkkoessa ja juomaa siemaillessa kannattaa olla tarkkana. Paljaalle iholle joutuessaan lime voi auringonpaisteessa aiheuttaa valoherkkyysihottuman. Reaktion taustalla ei ole allergiaa, vaan se voi tulla kenelle tahansa.
– Tyypillinen paikka ovat kädet, kun on puristettu limeä. Ihoreaktio voi tulla myös kasvoihin suun ympärille tai poskiin, joita lasin reunassa oleva limesiivu on koskettanut, Tarja Mälkönen kertoo.
Kosketuskohtiin ilmaantuu iholle päivän tai kahden sisällä punoitusta ja rakkuloita, ihan vesikelloja.
Tarja Mälkönen
Mälkösen mukaan reaktio on sitä voimakkaampi, mitä enemmän limeä iholle on päätynyt ja mitä enemmän aurinkoa iho saa.
– Reaktio tulee aika helposti. Jos lime on koskettanut vähän ihoa ja on saanut vain vähän aurinkoa, voi tulla vain punainen kohta, mutta suuremmista annoksista tulee voimakkaampia reaktioita. Kosketuskohtiin ilmaantuu iholle päivän tai kahden sisällä punoitusta ja rakkuloita, ihan vesikelloja.
Tällainen niin kutsuttu fototoksinen valoherkkyysreaktio on kasvien ja auringon ultraviolettisäteilyn yhdessä aikaansaama valoherkkyysihottuma. Sen syynä ovat tiettyjen kasvien sisältämät psoraleenit eli uv-valolle herkistävät aineet. Kasvien koskettaminen auringossa voi nostaa rakkulat iholle hyvin nopeasti.
Käsittele huolella myös tilliä ja porkkanaa
Ruokaa laittaessa voi pitää mielessä, että limen lisäksi vastaavan reaktion voivat aiheuttaa esimerkiksi tilli, selleri, lipstikka tai porkkanan varsi.
Jos joku on vaikkapa raahannut isoja ukonputkia, niin jalkoihin on voinut tulla kymmeniä rakkuloita.
Tarja Mälkönen
Muista kasveista iho-oireita voivat aiheuttaa muun muassa väinönputki ja jättiukonputki sekä koristepensaista varsinkin mooseksenpalavapensas. Nämä aiheuttavat reaktioita muun muassa puutarhassa työskenteleville.
– Jos joku on vaikkapa raahannut isoja ukonputkia, niin jalkoihin on voinut tulla kymmeniä rakkuloita, Tarja Mälkönen sanoo.
Rajut oireet monesti säikäyttävät, ja niinpä monet lähtevät lääkärin vastaanotolle.
– Näitä potilaita tavataan melko usein kesäkuukausina ihotautien päivystyksessä, Tarja Mälkönen sanoo.
Varsinaista hoitoa oireisiin ei kuitenkaan tarvita. Rakkuloihin voidaan käyttää kortisonia, mutta ne paranevat päivien tai viikkojen kuluessa itsekeen.
Kipugeeliä iholle ja aurinkoon – ei kannata
Jos aamulla laittaa iholle kipugeeliä, en suosittele että iltapäivälläkään menee aurinkoon niin, että kyseisen kohdan iho on paljaana. Aina välillä näkee, että vaikkapa iäkkäällä ihmisellä iho on palanut polvista tai muista nivelkohdista, joihin kipugeeliä on laitettu.
Tarja Mälkönen
Ihotautien erikoislääkäri Tarja Mälkönen kertoo, että myös tietyt lääkkeet voivat auringon kanssa aiheuttaa ikäviä ihoreaktioita. Tällaisia lääkkeitä ovat jotkut epilepsia- ja psyykenlääkkeet sekä lyhyempinä kuureina käytetyistä lääkkeistä doksisykliini-antibiootit. Antibioottikuurin aikana iho palaa huomattavasti tavallista helpommin.
Monet eivät myöskään tiedä, että iholle levitettävät yleiset kipugeelit herkistävät kosketuskohdat palamiselle. Samojen tuotteiden suun kautta käytettävät valmisteet eivät puolestaan aiheuta vastaavaa.
– Jos aamulla laittaa iholle kipugeeliä, en suosittele että iltapäivälläkään menee aurinkoon niin, että kyseisen kohdan iho on paljaana. Aina välillä näkee, että vaikkapa iäkkäällä ihmisellä iho on palanut polvista tai muista nivelkohdista, joihin kipugeeliä on laitettu, Tarja Mälkönen sanoo.
Myöskään kortisonivoidetta ei kannata sivellä iholle suoraan auringonpaisteessa. Kortisonia voi kesäkaudella Mälkösen mukaan levittää iholle iltaisin.
Aurinkovoiteet sopivat valtaosalle ongelmitta
Aurinko voi tiettyjen aineiden kanssa lisäksi aiheuttaa valokosketusallergian, mutta se on huomattavasti edellisiä harvinaisempaa. Pienelle joukolle auringossa voivat yllättäen aiheuttaa ongelmia juuri aurinkoon tarkoitetut tuotteet.
– Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi monet aurinkosuojavoiteiden ainesosat. Haluan kuitenkin korostaa, että vain pieni osa tuotteiden käyttäjistä saa oireita. Yleensä aurinkosuojavoiteet sopivat suurimmallle osalle käyttäjistä ongelmitta, Tarja Mälkönen HYKS:istä sanoo.
Aurinkovoiteiden aiheuttamat ihoreaktioit voidaan selvittää lääkärin lähetteellä allergiatestauksilla, joita tehdään ihotautiklinikoilla.
Kuumina kesäpäivinä ei kannata myöskään suihkia runsaasti hajuvesiä. Hajustetut tuotteet tai hajuvedet voivat aiheuttaa kaulan sivuille rusehtavaa värimuutosta.