Hyppää sisältöön

Australialainen huippukoreografi suomalaisista: "Todella kunnioittavaisia toisiaan kohtaan"

Kajaanilaisen Roudan, Joensuun kaupunginteatterin ja australialaisen Lucy Guerin Inc:n toteuttama projekti on ollut opettavainen Suomeen saapuneelle australialaiskoreografille.

Kuva: Miia Roivainen / Yle

Australialainen tanssija ja koreografi Lucy Guerin on innoissaan yhteistyöstä Roudan kanssa.

– Kaikki alkoi kun Kira (Riikonen) tuli Melbourneen, tanssifestivaaleille. Olin esittämässä tekemääni esitystä, Conversation pieceä, jossa oli näyttelijöitä ja tanssijoita. Kira oli kiinnostunut, että tekisimme yhteistyönä (nykytanssi-)esityksen, jossa olisi myös näyttelijöitä ja tanssijoita. Hän kutsui minut vaihtoon, Guerin kertoo.

Suomalaiset matkustivat ensiksi Melbourneen, jossa he viettivät neljä viikkoa harjoitellen Lucyn tanssistudiolla, Lucy Guerin Inc (siirryt toiseen palveluun):ssä.

It was fantastic! He puhuvat hyvää englantia, niin kuin suurin osa suomalaisista puhuukin. Luulen, että kun matkustaa ja on poissa normaalista ympäristöstä, voi todella keskittyä työhön. Silloin ei ole häiriötekijöitä. Harjoitukset Australiassa olivat todella intensiivisiä.

– Aloitimme työn Australiassa ja nyt olen ollut täällä hieman yli kaksi viikkoa. Meillä on vielä neljä viikkoa jäljellä, Guerin laskeskelee.

Esimerkiksi taiteen eri lajien kommunikaatiostakertova esitys on ollut projektina merkittävä kajaanilaiselle Roudalle.

Tämä päivänvalo on todella yllättävää minulle! Sitä kestää keskiyöhön saakka. Se on mielestäni erittäin kiintoisaa – se pitää aivot aktiivisempina pidempään.

Lucy Guerin

– Tämä on ihan mielettömän antoisa projekti. Meillä on mahdollisuus tutkia yhdessä jotain, mitä emme koskaan ole tutkineet aikaisemmin. Suomen tasolla tämä aihe on mielenkiintoinen, Kira Riikonen Roudalta kertoo.

Hulvaton, mutta syvällinen

Ensi-iltansa reilun viikon päästä Kajaanissa saava I'm trying to tell you – Ymmärrätkö? -tanssiesitys saa näyttelijät tanssimaan ja tanssijat puhumaan lavalla. Australialaiskoreografin mukaan esitys kertoo ymmärtämisestä ja väärinymmäryksistä.

– Esitys pyörii käännösten ympärillä eri taiteenlajien ja kielien sekä sijaintien mukaan. Katsoja tulee näkemään tanssijoita tanssimassa, mutta myös näyttelijöitä tanssimassa.

– Kaikki tuntuu todella uudelta ja tuoreelta. Esitys on humoristinen – ei välttämättä tarkoituksenmukaisesti, mutta käännöksissä saattaa olla väärinymmärryksiä, jotka voivat olla melko hauskoja, Guerin kertoo työstään.

Tuukka Jukola ja Olli-Kalle Heimo Joensuun kaupunginteatterista sekä Maija Nurmio ja Kira Riikonen Roudalta harjoittelevat esitystä. Kuva: Miia Roivainen / Yle

Kira Riikonen kertoo naurahtaen porukan olevan hulvaton, mutta myös aika syvällinen. Sitten hän vakavoituu.

– Lopputulos tulee olemaan jännittävä. Harjoituksissa välillä vähän naurattaa, välillä saattaa jopa itkettääkin. Ymmärtäminen ja väärinymmärtäminen ovat sitä meidän arkipäivää ja olemista tässä maailmassa.

Tanssiesitys saa ensi-iltansa Kajaanissa 13. kesäkuuta, ja Joensuussa se nähdään 10. syyskuuta. Esitys on myös Kajaanin Runoviikon ohjelmistossa.

Tanssi, päivänvalo, järvet ja metsät

Suomalaisesta tanssikulttuurista Lucy Guerin ei vielä paljoa osaa sanoa, mutta toivoo oppivansa lisää.

– En ole itseasiassa nähny paljoakaan suomalaista tanssia, mutta huomaan, että tanssijat ovat todella vahvoja. Odotan innolla näkeväni lisää suomalaista tanssia tulevaisuudessa, Guerin sanoo.

Toiselta puolelta maapalloa tuleva nainen ei ole ennen vieraillut pohjoisessa maassamme.

– Tämä päivänvalo on todella yllättävää minulle! Sitä kestää keskiyöhön saakka. Se on mielestäni erittäin kiintoisaa – se pitää aivot aktiivisempina pidempään.

Luulen, että kun matkustaa ja on poissa normaalista ympäristöstä, voi todella keskittyä työhön. Silloin ei ole häiriötekijöitä.

Lucy Guerin

– Järvet ja metsät, tämä on todella erilaista kuin Australiassa, Guerin jatkaa.

Oppia voi jokainen toiseltaan.

– Uskon, että olen oppinut kuuntelemaan paremmin. Suomalaiset ovat mielestäni todella kunnioittavaisia toisiaan kohtaan, Guerin kertoo.

– Olemme oppineet mieletöntä kärsivällisyyttä ja taitoa etsiä uutta. Olemme todella tutkiskelleet, yhtä kohtausta on saatettu pyörittää kulmasta jos toisestakin. Rikkaus ja kiireettömyys ovat minulle henkilökohtaisesti olleet ihana oppimisen mahdollisuus, Kira Riikonen mainitsee.

Suosittelemme sinulle