Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Näkökulma: Näin Suomen lippu poltetaan

Siniristilippu on suomalaiselle patriootille hieman sama kuin profeetta Muhammad muslimille. Jos pilakuvat profeetasta ovat tärkeä sananvapauden ilmaisun muoto, meidän tulee hyväksyä myös Suomen lipun häpäisy, sanoo Eero Mäntymaa.

Eero Mäntymaa, toimittaja, Yle Uutiset.
Eero Mäntymaa, toimittaja, Yle Uutiset. Kuva: Yle
Eero Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen ja opposition riidellessä keskiviikkona muun muassa pyhäpäivien tuplapalkasta puolueiden nuoriso-osastot tarjosivat sivuteatteria. Pohjois-Karjalan vihreisiin nuoriin kuuluva henkilö teki aloitteen Suomen lipun häpäisemisen dekriminalisoinnista Vihreiden puoluekokousta varten.

Seurasi tietenkin paheksuntaa. "Kaikille kansallisvaltio ja sen tunnukset eivät ole pyhiä", siunalivat Perussuomalaiset nuoret.

Perussuomalaiset nuoret ovat sama ryhmä joka vaati tammikuussa lupaa piirtää pilakuvia profeetta Muhammedista sananvapauden vuoksi. Ja nyt samat ihmiset loukkaantuvat siitä ajatuksesta, että joku haluaa sananvapauden nimissä tehdä Suomen lipun häpäisystä – laillista.

Perusnuorilta ja muilta loukkaantujilta jää huomaamatta, että heillä ja hartailla muslimeilla on jotain yhteistä: pyhät kuvat. Kun joku häpäisee ikonit, se loukkaa syvästi.

Lipun häpäisyn sokkiarvo on edelleen vahva, mutta jumalanpilkasta järkyttyy maallistuvassa Suomessa yhä harvempi. Kantaväestöä keskimäärin hartaammalle muslimivähemmistölle uskonnollinen rienaus on sen sijaan edelleen vakava asia, etenkin jos rienaajat edustavat enemmistöä. Lipun häpäisyn laillistamista vaativan aloitteen hyvä seuraus saattaakin olla se, että tapakristitty vihdoinkin ymmärtää, mikä muslimia niissä profeettakuvien julkaisuvaatimuksissa pännii.

Minä en ole oikea henkilö vastaamaan, miksi juuri pilakuvat profeetta Muhammadista viiltävät muslimin sieluun. Minulle riittää kuitenkin tieto siitä, että näin on. Siksi en julkaisisi profeettaa rienaavia kuvia kevein perustein. Sen sijaan Suomen lipun arvon isänmaallisena henkilönä ymmärrän. Ja siksi tiedän, miksi sen tarpeeton polttaminen loukkaa minuakin. Standup-koomikko Bill Hicksiä mukaillen:

"Ihmiset eivät kuole lipun vuoksi, vaan sen vuoksi mitä lippu edustaa. Lippu edustaa vapautta. Kuten vapautta polttaa se vi**n lippu."

Minun puolestani Suomen lipun saa polttaa ja Muhammad-pilakuvan saa piirtää, mutta yhdellä ehdolla: teolla pitäisi osoittaa muutakin kuin tekijän ilmeistä valmiutta loukata toisten tunteita. Kuten yhteiskunnan epäkohtia, tai tekopyhyyttä. Perusteen on paras olla harkittu ja pelkkä sananvapauden rajojen koettelu ei ole sellainen.

Jos sen sijaan piirrät pilakuvan profeetta Muhammadista ihan vain loukkaamismielessä, tai poltat Suomen lipun ihan vain koska voit, olet idiootti.

Korjaus 5.6.2015  klo 18:22: Kolumnissa  väitettiin, että Perussuomalaiset Nuoret olisivat "koko viime vuoden" vaatineet lupaa piirtää pilakuvia profeetta Muhammedista. Muutettu muotoon "Perussuomalaiset nuoret ovat sama ryhmä joka vaati tammikuussa lupaa piirtää pilakuvia profeetta Muhammedista sananvapauden vuoksi".

Suosittelemme sinulle